Video

Geen kat of hond maar een... eend! Puk waggelt vrolijk door de woonkamer van familie Van Oirschot

23 november 2020 om 20:00 • Aangepast 24 november 2020 om 08:17
nl
Een bijzondere verschijning op de bank van de familie Van Oirschot uit Teteringen. Het gezin heeft geen kat of hond als huisdier, maar een eend. Eend Puk is vrij om te vertrekken, maar kiest ervoor om bij het gezin te blijven wonen.
Profielfoto van Rob van Kaathoven
Geschreven door

Als zoon Marijn (10) wil gaan gamen zit huiseend Puk gemoedelijk op schoot. Tv kijken met dochter Robin is ook een hobby van de vogel. De drie zijn dikke maatjes. Die vriendschap ontstond toen de familie Van Oirschot Puk als verlaten eendenkuikentje opving.

Dit voorjaar besloot de biologische moeder van Puk haar nestje te maken onder de olijfboom van de familie Van Oirschot. Van de negen eendjes kon er eentje niet meekomen. Hij bleef achter toen de rest de wijde wereld in trok. "Toen hebben we hem gered", vertelt Robin trots.

Marijn, Robin en eend Puk zijn inmiddels onafscheidelijk:

"We hebben gelezen dat eenden in de herfst een paartje maken, we zijn daarom al regelmatig naar een vijver in de buurt geweest", vertelt vader Marc. "Maar hij vliegt dan gewoon weer terug. Terwijl wij dan nog bij de vijver staan, zit Puk alweer in de tuin."

Poepjes
Zolang de eend besluit te blijven is hij welkom, al brengt dat de nodige ongemakken met zich mee. Marjan, moeder van het gezin: "Overal ligt wc-papier om z'n poepjes op te ruimen."

Of Puk permanent blijft of er toch voor kiest een keer uit te vliegen blijft de vraag. Tamme eenden kunnen tot wel 30 jaar oud worden. "Dan denk ik dat een van de twee kinderen hem meeneemt als ze op kamers gaan", lacht Marjan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!