Kou op komst: dit weekend de eerste nachtvorst van deze herfst

26 november 2020 om 14:45
nl
Dit weekend kunnen de winterjassen en mutsen weer uit de kast worden gehaald. De eerste officiële vorst wordt zaterdag- en zondagnacht verwacht. In Brabant wordt het waarschijnlijk het koudst van het heel Nederland, zo verwacht Wouter van Bernebeek van Weerplaza.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

"Met een beetje geluk of pech gaat het een paar graden vriezen", zegt Van Bernebeek. In de nacht van zaterdag op zondag wordt het waarschijnlijk twee graden onder het vriespunt. In de nacht van zondag op maandag verwacht hij zo'n min vier graden. Overdag is het wel warmer: rond vijf graden boven nul.

"Ik denk zelfs dat met name zondag op maandag in de provincie Brabant de laagste temperatuur van Nederland bereikt zou kunnen gaan worden. Zuid Nederland heeft dan namelijk de meeste kans op opklaringen, waardoor het sterk afkoelt in die gebieden. Brabant ligt dan erg gunstig."

Beetje laat
Volgens de meteoroloog is deze kou vrij normaal voor deze tijd van het jaar, maar komt het wel een beetje laat. "Tot nu toe hebben we nog vrijwel geen vorst gehad. Normaal hebben we begin november al wel de eerste temperaturen onder nul. We hebben nu al zo lang boven normaal gezeten, dus deze maand is heel zacht."

De plotselinge kou komt volgens Van Bernebeek door de draaiende wind. "We hebben de hele maand een zuidwestenwind gehad, die zorgt voor de zachte lucht die we tot nu toe hebben gehad. Komende dagen draait die wind naar het oosten. Daardoor wordt het een stukje kouder", legt hij uit.

Die kou is overigens wel tijdelijk. Na het weekend verdwijnt de nachtvorst weer.

Wat weet jij over de winter? Test je kennis in deze quiz!

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!