Video

Carola leeft nog dankzij nieuwe lever, maar bijna helft van de Brabanders is nog geen donor

27 november 2020 om 20:00 • Aangepast 4 december 2020 om 16:02
nl
Duizenden Brabanders kunnen de komende weken een brief verwachten van het Donorregister. Iedereen van 18 jaar en ouder die zich nog niet heeft geregistreerd wordt daar zo nogmaals op gewezen. Net iets meer dan de helft van de Brabanders heeft tot nu toe z'n keuze vastgelegd.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

En dat dat belangrijk is, weet Carola Embregts uit Dongen als geen ander. Zij had niet meer geleefd als zij twaalf jaar geleden niet de lever had gekregen van een 64-jarige vrouw. "Dubbel is dat. Je zit eigenlijk te wachten op het overlijden van iemand, waardoor jouw leven weer door kan gaan. Heftig."

Kijk hier naar het aangrijpende verhaal van Carola Embregts:

Op 1 november van dit jaar had 55,2% van de inwoners van 18 jaar en ouder in Brabant zijn keuze al wel doorgegeven. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 56% om toestemming voor orgaandonatie. 31,3% wil geen orgaandonor worden en 12,7% laat deze keuze over aan de nabestaanden. Daarmee loopt Brabant iets voor op de rest van Nederland. Landelijk geeft 50,7 % van de geregistreerden toestemming voor donatie.

Hier zie je hoeveel mensen zich al hebben geregistreerd in Brabant:

Wachten op privacy instellingen...

Goirle kent het hoogste percentage mensen dat al een keuze heeft gemaakt. Eindhoven heeft het hoogste percentage mensen dat nog een brief krijgt. De gemeente Altena heeft relatief de meeste inwoners die orgaandonatie niet zien zitten (40,3%).

800 mensen gered
In Nederland wachten meer dan 1.000 mensen op een orgaan. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Ongeveer 150 mensen per jaar overlijden terwijl ze wachten op een orgaan. Gemiddeld doneert een overleden donor 3 organen. Zo redden die orgaandonoren de levens van ongeveer 800 mensen per jaar.

Automatisch donor
Iedereen van 18 jaar en ouder die nog geen keuze heeft gemaakt krijgt in de komende periode dus een brief op de mat. Reageer je daar niet op, dan volgt zes weken later nog een tweede brief. Als je ook dan geen keuze maakt, wordt in het register opgenomen dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie. Ook daar krijg je dan weer een brief over. Je registratie in het register wijzigen kan altijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.