Bloedeloos gelijkspel bij duel tussen TOP Oss en NAC

27 november 2020 om 20:39 • Aangepast 30 november 2020 om 10:41
In de Keuken Kampioen Divisie zijn TOP Oss en NAC vrijdagavond in Oss niet verder gekomen dan een bloedeloos 0-0 gelijkspel. NAC had kunnen winnen, maar spits Mario Bilate miste in de 75e minuut een strafschop. Er waren bij het oersaaie duel nog meer zaken die opvielen.
Profielfoto van Ronald Strater
Ronald Strater

1. Eerbetoon aan Maradona
Zoals bij alle wedstrijden in het betaalde voetbal dit weekend werd ook in Oss een minuut stilte gehouden voor de overleden Argentijnse voetballegende Maradona. Vreemd was wel dat na de zestig seconden het gebruikelijke applaus door het ontbrekende publiek uitbleef.

2. Afwezigheid Sydney van Hooijdonk
Sydney van Hooijdonk was in Oss de grote afwezige in de selectie van NAC. Hij had daar een even goede dan wel bijzondere reden voor. De jonge spits had namelijk vrijdagmorgen thuis een ongelukje gehad. Tijdens het douchen klapte de glazen deur van de cabine kapot en liep Van Hooijdonk meerdere snijwonden op. Een aantal moesten gehecht worden. Het maakte het voor trainer Maurice Steijn, die de geboren Bredanaar de vorige wedstrijd passeerde, wat makkelijker om weer voor Mario Bilate te kiezen in de punt van de aanval.

3. Saaie boel in Oss
Het waren waarschijnlijk deze nevenzaken die de kijkers thuis op de bank de eerste vijfenveertig minuten bespraken. Want aan de wedstrijd was voor rust geen bal aan en weinig woorden waard. NAC had het meeste balbezit, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Het was geen onwil, maar het bleef vaak bij wat breien op het middenveld en kansen waren er überhaupt niet. De Bredase ploeg, vierde op de ranglijst, was nauwelijks beter dan TOP, de nummer zeventien van de eerste divisie.

NAC kreeg voor rust wel een tegenvaller te verwerken. Back Moreno Rutten, net terug van een spierblessure, moest geblesseerd het veld verlaten.

4. Gemiste strafschop kenmerkt de armoede
Ook in de tweede helft was het vooral armoe troef. Het eerste, echte wapenfeit kwam pas in de 61e minuut toen Dennis van der Heijden voor de thuisploeg op de paal schoot. FC Oss kreeg nog twee goede kansen, maar vooral NAC liet weinig zien. Terwijl je van de Bredanaars meer zou verwachten, zakten ze door het ijs. De creativiteit was bij NAC mijlenver te zoeken, de opbouw deugde niet en weinig spelers durfden een actie te maken.

Toch kreeg NAC dé mogelijkheid om de drie punten mee naar huis te nemen. Mario Bilate versierde in de 75e minuut een penalty, maar schoot deze zelf niet goed in. De gemiste strafschop stond symbool voor het duel. Omdat diezelfde Bilate in de slotfase nog op de lat schoo bleven beide ploegen in Oss steken op een bloedeloos gelijkspel.

5. Ambities
Beide ploegen maken voorlopig weinig van hun ambities waar. NAC wil promoveren, maar voetbalt na veertien wedstrijden nog altijd niet goed genoeg. De frisheid en scherpte is weg en het het wel lijkt alsof er een grauwe, grijze deken over de ploeg is gelegd na alle coronaperikelen in oktober. TOP Oss wil de play-offs halen, maar verblijft voorlopig in de onderste regionen. Dat is niet nodig, de mannen van trainer Klaas Wels kunnen beter, zo lieten zij vrijdagavond tegen NAC weer zien.