Video

Scrooge is deze kerst superchagrijnig omdat het Dickens Festijn in Drunen niet doorgaat

6 december 2020 om 19:00 • Aangepast 6 december 2020 om 20:44
nl
Zoekend en dolend trekken personages uit A Christmas Carol van Charles Dickens door de straten van Drunen. De hoofdrolspelers uit het wereldberoemde kerstverhaal uit 1843 zoeken de vrekkige en chagrijnige Scroogee. “Weet Scrooge al dat het Dickens Festijn dit jaar niet doorgaat?”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Dat is een vraag die op de lippen brandt bij de historische figuren. De hoerenmadam zet haar haar handen als een toeter op haar tandeloze mond en roept: "Scrooge, Scrooge, Scrooge!"

Het Dickens Festijn gaat niet door, maar toch zag Drunen zaterdag er een beetje Dickens uit:

Op het Raadhuisplein in Drunen is het zaterdag een wonderlijk gezicht. Een hoerenmadam uit de negentiende eeuw, een kasteleinsvrouw en de gegoede burgerij komen op corona-afstand bij elkaar om te praten over nieuws uit de toekomst.

"Er schijnt een besmettelijke ziekte uit te zijn gebroken”, vertelt de hoerenmadam een beetje geheimzinnig tegen de slonzige kasteleinsvrouw. “En nou kunnen we niet open, er valt niets meer te verdienen.” Ondertussen trekt de hoerenmadam haar rok omhoog om duidelijk te maken dat er toch nog iets te regelen valt.

"In de 17e eeuw hadden we de pest in Europa, dat ruimde lekker op."

De historische figuren vragen zich hardop af hoe ze alle bezoekers nog kunnen bereiken om te vertellen dat het Dickens Festijn niet doorgaat. "En weet Scrooge het al? Scrooge, Scrooge, Scrooge!”

Uiteindelijk wordt Scrooge hangend aan de kerkmuur gevonden. Aangeschoten hoort hij aan dat het Dickens Festijn niet doorgaat. “In de 17e eeuw hadden we de pest in Europa. Vier miljoen doden, dat ruimde lekker op. Wat een onzin.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.