Video

Ook zwarte katten willen graag een baasje: 'Ze brengen echt geen ongeluk'

11 december 2020 om 11:40
nl
Er gaat een nieuwe actie van start waarin de Staatsloterij samen met dierenasiels aandacht vraagt voor asielkatten. En in het bijzonder voor zwarte katten. Sommige asielhouders merken dat de beestjes moeilijker aan een baasje komen.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

De campagne voor asielkatten kwam op gang door de nieuwe reclame van de Staatsloterij. Daarin was te zien hoe het zwarte katje Frummel zijn baasje geluk bracht in plaats van ongeluk. Door heel Nederland worden nu posters verspreid waarop asielkatten staan die nog een thuis zoeken.

Twan Spierings van Dierenasiel Helmond merkt dat mensen niet altijd even happig zijn op de donkere diertjes. "Ze hebben natuurlijk wel iets mystieks en van oudsher wordt gedacht dat ze ongeluk brengen", legt Twan uit. "Eigenlijk zijn het hele lieve en mooie dieren met een prachtige, glanzende vacht."

"Mensen hebben liever katjes met meer kleur."

Rebecca Sarro werkt bij dierenasiel Hokazo in Uden en liet kater Basje poseren op de campagneposters. In haar asiel zitten op dit moment zeventig katten, waarvan er zeven zwart zijn. "We krijgen te horen dat de zwarte katten saai zijn en niet leuk overkomen op de foto", vertelt Rebecca. "Mensen hebben liever katjes met meer kleur."

Zwarte kat Guusje uit Uden (foto: Rebecca Sorro).
Zwarte kat Guusje uit Uden (foto: Rebecca Sorro).

Niet iedereen herkent het zwartekattenprobleem. Saskia Thijssen werkt als een van de beheerders bij dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven en zou het liefst zien dat mensen zich überhaupt minder bezighouden met het uiterlijk van hun kat.

"Mensen kunnen binnenkomen met een heel duidelijk idee over hoe hun kat er uit moet zien. Wij proberen echt te kijken of het karakter van de kat past bij het leven van het baasje. Je kan wel graag een bepaalde kleur kat willen, maar wat als die kat juist heel schuw is of heel wild? Dat is toch veel belangrijker dan hoe hij of zij er uitziet?"

Een zwarte kat uit het asiel in Helmond (foto: Twan Spierings)
Een zwarte kat uit het asiel in Helmond (foto: Twan Spierings)
Foto: Twan Spierings.
Foto: Twan Spierings.

De video van de Staatsloterij:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!