Video

Boeren veroorzaken chaos met tractoren rond distributiecentrums van Jumbo

11 december 2020 om 12:32 • Aangepast 14 december 2020 om 11:19
nl
Boeren hebben vrijdag gedemonstreerd bij de distributiecentra van supermarktketen Jumbo in Veghel en Breda. In Veghel verzamelden de boeren zich met tientallen tractoren bij het bedrijf aan De Amert. Alle uitgangen van het distributiecentrum waren lange tijd met tractoren geblokkeerd, wat tot een behoorlijke chaos op het bedrijventerrein leidde. Rond halfacht 's avonds was de actie afgelopen. Toen was ook de 'bezetting' in Breda voorbij.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Geen enkele vrachtwagen van Jumbo kon vrijdag urenlang het terrein van Jumbo in Veghel op of af. Daarom stonden er ongeveer vijftig vrachtwagens van de supermarktketen geparkeerd in de bermen van de wegen op het industrieterrein.

Verkeersregelaars van de gemeente Meierijstad, waar Veghel onder valt, probeerden het verkeer in goede banen te leiden. Het doel was vooral om te zorgen dat de naastgelegen N279 geen last zou krijgen van de demonstratie.

Ook tractoren in Breda
De aanwezigheid van tractoren bij het Jumbo-distributiecentrum in Breda leek niet tot oponthoud te hebben geleid.

Jumbo zegt 'alles op alles te zetten om de schappen goed gevuld te houden' en zag vrijdag aan het einde van de middag geen problemen. Ook zegt de supermarkt 'begrip te hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren', maar verwijst door naar het CBL, de branchevereniging van de supermarkten.

De situatie in Breda tegen het eind van de middag (foto: Perry Roovers).
De situatie in Breda tegen het eind van de middag (foto: Perry Roovers).

Boeren boos vanwege lage prijzen
De boeren hadden spandoeken opgehangen. Ze strijden voor een meer rechtvaardige prijs van hun producten. Jumbo zou hun waren te goedkoop verkopen. Welke boerenorganisatie achter de actie zit, kon de politie niet zeggen. Eerder op de dag blokkeerden boeren ook de ingang van een distributiecentrum van Jumbo in Woerden (Utrecht).

De politie ging met de demonstranten in gesprek. "Ze mogen hier even staan om hun punt te maken, maar op een gegeven moment moeten ze wel weg." Donderdag liep een ultimatum af van boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). De actiegroep had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. FDF was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Wachten op privacy instellingen...

Een van de boeren moest een uur rijden om in Veghel te komen. "We protesteren voor de lagere prijzen. Dat is echt hoofddoel." Op Facebook zijn beelden gedeeld van de instroom van de boeren.

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Sander van Gils/SQ Vision
Foto: Sander van Gils/SQ Vision
Foto: Sander van Gils/SQ Vision
Foto: Sander van Gils/SQ Vision
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.