Klimaatactivisten van Extinction Rebellion demonstreren in Breda, twee leden werden aangehouden - Omroep Brabant
Video

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion demonstreren in Breda, twee leden werden aangehouden

12 december 2020 om 13:14 • Aangepast 14 december 2020 om 11:45
nl
Leden van klimaatgroep Extinction Rebellion hebben zaterdagmiddag gedemonstreerd in Breda. Twee leden van de actiegroep werden door de politie aangehouden.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Vanaf één uur 's middags liepen dertig demonstranten langzaam van het station naar het Chasséveld. Onderweg blokkeerden ze een kruispunt. Omdat ze alleen mochten demonstreren op het Chasséveld en geen wegen mochten versperren, heeft de politie twee mensen aangehouden. Alle actievoerders hielden zich wel strikt aan de coronaregels.

Doel
Een van de actievoerders over het doel van de demonstratie: "De overheid moet iets veranderen en luisteren naar de burgers. De regering staat te ver van de burgers af. We versperren hier de weg omdat we denken dat het de enige manier is om mensen naar ons te laten luisteren."

De groep versperde zo'n vijf minuten een kruispunt bij stadspark Valkenberg. Dat leidde tot flinke frustratie bij de automobilisten die stonden te wachten. Na de blokkade liepen ze traag verder en zorgden daardoor her en der voor wat oponthoud.

Rond twee uur kwamen ze aan op het Chasséveld. Daar hield een actievoerder een korte toespraak: "We maken ons grote zorgen over de smelting van de ijskappen, het uitsterven van allerlei diersoorten en de extreme weersomstandigheden wereldwijd. Als we niets doen overstroomt ons land en ontstaan voedseltekorten. De overheid moet echt ingrijpen."

Regels
De groep ging van het Chasséveld weer via dezelfde route terug richting het station. Van de politie moesten ze wel hun vlaggen inleveren en in hoger tempo lopen dan op de heenweg. Als de demonstranten zich niet aan deze regels hielden, konden ze allemaal worden opgepakt.

Op de vraag waarom de actiegroep zich niet hield aan de afgesproken plek om te demonstreren reageert een van de actievoerders laconiek. "Wij willen gehoord worden en op het Chasséveld zijn weinig mensen. We willen naar plekken waar we meer mensen kunnen bereiken."

Sommige leden zeiden het niet erg te vinden om gearresteerd te worden. "Ik sta hier ook niet om netjes te zijn", zei iemand. Ondanks die geluiden besloten de actievoerders zich als één groep om zich aan de regels van de politie te houden.

Extinction Rebellion
De leden van Extinction Rebellion strijden voor een beter klimaat. De organisatie heeft niet alleen leden in Nederland, maar verspreid over de hele wereld telt de actiegroep duizenden leden in zo'n 75 landen.

De demonstranten liepen van het ene kruispunt naar het andere (foto: Perry Roovers).
De demonstranten liepen van het ene kruispunt naar het andere (foto: Perry Roovers).
De politie was aanwezig bij de demonstratie (foto: Perry Roovers)
De politie was aanwezig bij de demonstratie (foto: Perry Roovers)
Foto: Noel van Hooft.
Foto: Noel van Hooft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.