Bisschop De Korte in kersttoespraak: 'Coronavirus zorgt voor angst en verharding' - Omroep Brabant

Bisschop De Korte in kersttoespraak: 'Coronavirus zorgt voor angst en verharding'

13 december 2020 om 17:20 • Aangepast 14 december 2020 om 13:05
nl
Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch roept zondag in zijn kersttoespraak op tot saamhorigheid en verdraagzaamheid. "Dit jaar vieren wij het geboortefeest van de Heer in bijzondere omstandigheden", zei hij tijdens het kerstconcert van de Schola Cantorum in de Sint-Janskathedraal.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Het coronavirus zorgt voor angst en maatschappelijke verharding. De Korte vraagt daarom de medemens met fatsoen en hoffelijkheid tegemoet te treden. "Jezus zegt in het Evangelie belangrijke dingen: oordeelt niet, dan zult gij niet geoordeeld worden. Veroordeelt niet, dan zult gij niet veroordeeld worden. Spreekt vrij en gij zult vrijgesproken worden. De maat die gij gebruikt zal ook voor u gebruikt worden."

De bisschop gaat in zijn toespraak in op de situatie rond de presidentsverkiezingen in Amerika, de onthoofding van een leraar vanwege het tonen van een spotprent in Frankrijk, de angst voor moslims in Hongarije en de angst voor migranten in Nederland.

"Angst kan leiden tot onverdraagzaamheid en racisme."

"Angst kan leiden tot onverdraagzaamheid en racisme. Zo verdort onze naastenliefde en ons mens-zijn. Deze angst vormt een realiteit die onze bestuurders serieus moeten nemen. Zij zijn geroepen om werkbare antwoorden te vinden voor de problemen van onze tijd."

"Op sociale media is de sfeer steeds vaker grimmig."

Bisschop De Korte benoemt sociale media, waarop mensen vaak op de man of vrouw spelen en niet op de bal. "Politici krijgen te maken met bedreigingen. Steeds vaker is de sfeer grimmig, tot doodwensen aan toe. Soms zelfs zodanig ernstig dat zij hun werk moeten aanpassen."

" In de kracht van zijn Geest kunnen wij kiezen voor verbondenheid en onderlinge solidariteit", zo besluit de bisschop zijn toespraak. "Vanuit die overtuiging wens ik u een gezegend en zalig kerstfeest toe."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.