Video

Brand raasde in 2020 door de Deurnese Peel: 'Enorme schade maar natuur is veerkrachtig'

22 december 2020 om 12:15 • Aangepast 28 december 2020 om 13:11
nl
Veel stond in 2020 in het teken van de coronacrisis. Maar er gebeurde meer. Eind april brak in de Deurnese Peel een van de grootste natuurbranden ooit uit. Ruim 700 hectare natuur werd door vuur verwoest. Lieke Verhoeven was op dat moment net een halfjaar boswachter in het getroffen gebied en kon enkel toekijken. "Ik voelde me heel machteloos."
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Lieke laat in onderstaande video zien hoe haar gebied er nu aan toe is. In het Brabant Nieuws Jaaroverzicht op Omroep Brabant TV zie je eerste kerstdag meer.

Groot alarm wordt geslagen op 20 april van dit jaar, iets voor één uur in de middag. De Deurnese Peel staat in brand en niet zo'n beetje ook. Een grote club brandweermannen, blushelikopters en militairen, er wordt vanalles uit de kast gehaald. Maar het vuur laat zich niet eenvoudig bedwingen. Meer dan 2000 vrijwillige brandweerlieden worden uiteindelijk ingezet en dat komt niet vaak voor.

Brandweerwagens kunnen het drassige gebied niet goed bereiken en ook de wind is spelbreker. Het vuur blijft om zich heen grijpen. Bewoners van huizen en boerderijen in Liessel en Helenaveen en ook in het Limburgse Griendtsveen moeten een dag na het uitbreken van de brand vluchten omdat de brand wel erg dichtbij komt.

Op diezelfde dag worden de helden die vechten tegen de brand in de Peel met tekeningen en lekkers verrast door kinderen uit de buurt.

Foto: Brandweer Zuidoost-Brabant/Twitter
Foto: Brandweer Zuidoost-Brabant/Twitter

Tijdens de eerste dagen van de enorme Peelbrand, zijn er momenten dat boswachter Lieke Verhoeven het vertrouwen in een goede afloop even kwijt is. "Ik had op een gegeven moment zoiets van: het lukt gewoon niet. Het blijft maar uitbreiden en op nieuwe plekken oppoppen."

Na drie dagen is het vuur dan toch onder controle. Nasmeulende stukken natuurgebied houden de brandweer daarna wel nog bijna twee maanden bezig.

"Je zag kort na de brand al dat de natuur bezig was zich te herpakken."

De schade is enorm, blijkt ook wel tijdens een wandeling met Lieke Verhoeven aan het eind van 2020. Ze wijst zwartgeblakerde bomen aan, waarvan het maar de vraag is of ze het gaan redden. Maar de natuur toont zich veerkrachtig. "Je zag heel kort na de brand al dat de natuur bezig was zich te herpakken. En dat er al weer zoveel leven was, vogels die terugkwamen."

Een oorzaak voor de brand bleek ondanks maandenlang onderzoek niet te vinden. Wel liggen er na verschillende onderzoeken aanbevelingen die moeten voorkomen dat nieuwe natuurbranden in de toekomst zo gigantisch kunnen worden. Zo is meer specialistische kennis nodig bij de brandweer.

Omroep Brabant maakte een documentaire over de brand in de Deurnese Peel:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!