Video

Kunstenaar duwt drie meter hoge virusbal door centrum van Tilburg

16 december 2020 om 17:00 • Aangepast 17 december 2020 om 11:37
nl
De 34-jarige kunstenaar Tim Hobbelman uit Tilburg kuierde woensdagochtend met een drie meter hoge virusbal door de binnenstad. Dat deed hij niet om te demonstreren, maar om het gevaar van het coronavirus duidelijk te maken. "Ik wilde letterlijk de verantwoordelijkheid van het coronavirus dragen."
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Het idee voor het kunstwerk ontstond aan het begin van de coronacrisis. "Toen we in de eerste lockdown terechtkwamen, wist ik zelf niet zo goed hoe ik mezelf voelde bij de situatie", vertelt Tim. "Ik wilde iets maken wat corona heel zichtbaar maakt. Dat werd een grote virusbal."

Veilig
Het kunstwerk zou tentoongesteld worden tijdens een kunstfestival in april. Dat festival ging niet door en de bal belandde weer in zijn atelier. Toen de tweede, strengere lockdown inging, leek het Tim een ideaal moment zijn actie door te zetten. "Er zijn nu maar weinig mensen op straat, dus dat maakte het veilig."

De tocht begon op de Korte Heuvel en eindigde op een kruising in de Heuvelstraat. Dat is een klein stukje, maar de drie meter hoge bal weegt 120 kilo. Het was daarom behoorlijk zwaar om hem vooruit te krijgen. "Ik ben kapot, maar dat is helemaal niet erg. Het ging om de boodschap. Verantwoordelijkheid dragen en eenzaamheid een gezicht geven.''

Schade
De bal, die is gemaakt van aluminium en gootsteenontstoppers, heeft wel wat schade opgelopen na de tocht. "Hij is op sommige plekken wat verbogen en die onderdelen moeten vervangen worden", legt Tim uit. "Maar dat repareer ik zodat hij weer klaar is voor gebruik."

Foto: Tim Hobbelman
Foto: Tim Hobbelman
Foto: Tim Hobbelman.
Foto: Tim Hobbelman.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.