Marianne vond een identiteitskaart uit de oorlog en zoekt nu de familie van de vrouw

17 december 2020 om 15:09 • Aangepast 18 december 2020 om 10:47
nl
Marianne Theunissen (50) uit Breda deed begin deze maand een bijzondere vondst. Tussen de spullen van haar pas overleden vader vond ze een persoonsbewijs van een vrouw. En de vraag was natuurlijk: hoe belandde zo’n bijzonder document van een onbekende vrouw tussen de spullen van haar vader?
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Het persoonsbewijs was een identiteitskaart die op aandringen van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog werd ingevoerd. In april 1941 kregen alle Nederlanders van vijftien jaar en ouder verplicht zo’n persoonsbewijs.

De identiteitskaart die Marianne vond, was van een vrouw. Ze heet Wilhelmina Isabella Moonen en aan de data op het document kun je zien dat ze op 28 juni 1944 van Delft naar Montenspark 6 in Breda is verhuisd. In de jaren daarna verkaste ze binnen deze stad nog naar de Baronielaan, de Vredenburchsingel, de Torenstraat en de Markkade.

Het persoonsbewijs van toen nog Wilhelmina Moonen.
Het persoonsbewijs van toen nog Wilhelmina Moonen.

Marianne had geen idee wie de vrouw was en ze ging op onderzoek uit. Op internet ontdekte ze dat de vrouw in de jaren vijftig trouwde met Gerardus Johannes Wouter Vermeeren en ze droeg daarna zijn achternaam

Na een uitgebreide speurtocht kwam Marianne erachter: “Ik zat met m’n zus te praten en te bedenken hoe m’n vader aan zo’n persoonsbewijs kwam. Toen kwam m’n zus met de oplossing. Onze moeder werkte voor de Zonnebloem in Breda en heeft jaren voor haar gezorgd. Die twee hadden een speciale band en we hebben ook wel wat spullen van haar geërfd in 1996 toen ze overleed. Daar zal dit persoonsbewijs ook bij hebben gezeten, vermoed ik.”

De moeder van Marianne en Marianne zelf.
De moeder van Marianne en Marianne zelf.

Marianne Theunissen wil het persoonsbewijs graag aan de familie van mevrouw Vermeeren, zoals ze haar noemde, teruggeven. “Ik weet dat ze geen kinderen had, maar misschien is er andere familie die dit persoonsbewijs graag wil hebben. Het is toch een bijzonder document.”

Heb je meer informatie over de familie van mevrouw Vermeeren of ben je zelf familie? Stuur dan een mail naar Omroep Brabant

Het gevonden persoonsbewijs.
Het gevonden persoonsbewijs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.