Paradijs voor salamanders in gevaar door nieuwe buren: 'Ze kunnen niet tegen drukte'

18 december 2020 om 07:00 • Aangepast 22 december 2020 om 21:15
De waterpoel waar de ambifiën wonen.
De waterpoel waar de ambifiën wonen.
Natuurbeschermers hebben waarschuwingsborden en een afzetting geplaatst rondom een kleine waterpoel in Tilburg. In de poel leven beschermde salamandersoorten. Sven Felix is bang dat die verjaagd worden nu er een restaurant naast hun leefgebied geopend is.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Het is slechts een paar vierkante meter groot. Een wandelaar die toevallig in het gebied bij de Bredaseweg loopt, zou er achteloos langslopen en denken dat er te veel regen in een kuil is gevallen. Toch is deze kleine waterpoel uniek, zo zegt natuurbeschermer Felix.

“Van de vijf soorten salamanders die er in Nederland voorkomen, zitten er hier vier, onder wie de vinpootsalamander, vuursalamander en kamsalamander.”

Villa Vredelust
De poel ligt langs een wandelpad dat achter de tot restaurant omgebouwde Villa Vredelust aan de Bredaseweg loopt. Het gaat om een pand dat jaren verpauperde, maar in twee jaar compleet verbouwd is en na de lockdown een hotspot moet worden.

Waarschuwingsborden en bijenkasten moeten bezoekers wegjagen.
Waarschuwingsborden en bijenkasten moeten bezoekers wegjagen.

“Dat betekent dat hier veel loslopende honden, spelende kinderen en andere recreanten gaan komen. Maar salamanders kunnen niet goed tegen de drukte. Om hen weg te houden hebben we alvast een primitieve afscheiding gemaakt en straks willen we takken neerleggen.”

Bijen
De tijdelijke afscheiding die er nu staat bestaat uit wat palen, die aan twee zijden van de poel staan. Op die palen staan vijf bijenkasten die er door stadsimker Marcel Horck geplaatst zijn. “Veel mensen zijn bang voor bijen dus hopelijk houdt dat ze weg.”

Een bordje met uitleg.
Een bordje met uitleg.

Volgend jaar wordt er met takken een afscheiding gemaakt. “Dat is ook goed voor de natuur. Er groeit vegetatie in en onder, het is uitnodigend voor insecten en de amfibieën kunnen er schuilen.”

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...