Video

Nagellakheld Tijn helpt nog steeds: kinderkankerziekenhuis koopt robotarm dankzij zijn acties

23 december 2020 om 07:22 • Aangepast 9 april om 16:36
nl
Van de opbrengst van de nagellakactie van de inmiddels overleden Tijn uit Hapert wordt een robotarm gekocht waarmee kinderen met een tumor in de hersenstam beter kunnen worden onderzocht. De robotarm komt in het Prinses Máxima Centrum, het in oncologie gespecialiseerde kinderziekenhuis in Utrecht. Tijn leed aan hersenstamkanker en overleed in 2017, een week voor zijn zevende verjaardag.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De robotarm helpt artsen om op een veilige manier tumorweefsel af te nemen voor onderzoek. Tijn werd nu vier jaar geleden een nationale held door zijn eerste nagellakactie. Dit nadat hij een bezoek bracht aan het Glazen Huis in Breda van 3FM Serious Request. Nederland omarmde de jongen en kocht zijn nagellak massaal.

Zijn eerste actie leverde 2,6 miljoen euro op. Daarnaast werd in 2017 nog eens 1,2 miljoen euro opgehaald met de actie 'Lak door Tijn'.

Tijn werd een held nadat hij zich in 2016 meldde bij het Glazen Huis in Breda om nagels te lakken voor het goede doel:

"Tijn wilde anderen helpen. De aanschaf van de robotarm zorgt ervoor dat hij dit, indirect, nog steeds doet. Wij hopen dat de robotarm gaat bijdragen aan een behandeling van hersenstamkanker, zodat in de toekomst genezing mogelijk is. Het gemis van je kind is onmenselijk groot, wij hopen dat anderen dit leed bespaard blijft", zeggen zijn ouders, Jolanda en Gerrit Kolsteren.

Met de actie 'Lak door Tijn' werd 1,2 miljoen euro voor een robot opgehaald. Het geld werd ondergebracht bij de Stichting Semmy. Een stichting die in 2007 werd opgericht door de ouders van Semmy. Ook hij overleed aan hersenstamkanker.

Effectievere behandeling
De nieuwe robotarm zal volgens het Prinses Máxima Centrum gebruikt worden om biopten te kunnen nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen. "Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen", stelt het ziekenhuis.

"Direct medicijnen bij hersenstamtumoren brengen, dat hebben we met onze stichting vanaf het begin voor ogen gehad. Dat wilden we bij Semmy al toedienen. Het geeft ons veel voldoening om nu deze nieuwe robotarm aan te bieden", zeggen de ouders van Semmy.

In Nederland krijgen elk jaar 150 kinderen een hersentumor, van wie tien in de hersenstam. Er is nog geen genezing mogelijk.

LEES OOK: Nagellakheld Tijn maakt komst mogelijk van dure machine tegen hersenstamkanker

Zo reageerden (bekende) Brabanders en BN'ers na het overlijden van Tijn:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!