Thuiswerken leidt tot 63 procent minder files, A27 van Lexmond naar Werkendam derde in file top 10

30 december 2020 om 07:15 • Aangepast 31 december 2020 om 07:03
nl
De lengte en de duur van de files op de Nederlandse wegen - de zogenoemde 'filezwaarte' - zijn dit jaar met 63 procent gedaald. Dit concludeert de ANWB op basis van de jaarlijkse filecijfers.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

In de eerste twee maanden van het jaar constateerde de ANWB nog een flinke toename van de files, met zo'n twintig procent. De afgelopen twee jaar was er nog sprake van een forse filegroei.

Zoveel mogelijk thuisblijven
De oproep van het kabinet op 15 maart om zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk te reizen vanwege de verspreiding van het coronavirus had volgens de ANWB direct effect op het verkeersaanbod. De 'dagelijkse files' bij de beruchte knelpunten waren plotseling verdwenen.

Dankzij het mooie weer ontstonden overdag in het voorjaar en in de zomer wel meer files. Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Het uitblijven van buitenlandse vakanties vanwege het coronavirus zal hier volgens de ANWB zeker aan hebben bijgedragen.

A27 en A58
De file top 10 van de ANWB van dit jaar wordt aangevoerd door de A7 tussen Heerenveen en de Afsluitdijk, gevolgd door de N3 van Papendrecht naar Dordrecht. Op plaats drie vinden we de A27 van Lexmond naar Werkendam.

De A58 van Moergestel richting Oirschot staat op plaats zeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.