Burgemeester kon niet anders dan Poolse winkel tegenhouden, gele jerrycans opvallend spoor

5 januari 2021 om 19:44 • Aangepast 6 januari 2021 om 11:14
nl
Het tegenhouden van een Poolse supermarkt in Schijndel was volgens burgemeester Van Rooij van de gemeente Meierijstad de enige juiste optie: "De dreiging is zo groot, dan kun je niet doen alsof er niets aan de hand is." Ondertussen houdt de politie er sterk rekening mee dat één groep daders verantwoordelijk is voor de explosies. Zo meldde ze dinsdagavond in het programma Opsporing Verzocht.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

In dat programma kwam de politie ook met een opvallend spoor naar de daders van de aanslagen: gele jerrycans. Na meerdere van de explosies zijn resten gevonden van vermoedelijk dezelfde soort. Het gaat om gele jerrycans die bij Shell-tankstations te koop zijn.

De gevonden resten van een jerrycan (beeld: Opsporing Verzocht).
De gevonden resten van een jerrycan (beeld: Opsporing Verzocht).

"Mogelijk zijn de jerrycans kort voor de aanslagen gevuld bij een benzinestation. Ook zou het opgevallen kunnen zijn dat iemand er midden in de nacht mee rondzeulde. Geef het door als u zich hiervan iets herinnert of als u weet wie één of meer van zulke jerrycans heeft aangeschaft", aldus de politie. Ze noemt de vondsten een belangrijk aanknopingspunt in het onderzoek naar de aanslagen op een aantal andere Poolse supermarkten van dezelfde eigenaar.

Bij vestigingen in Aalsmeer, Beverwijk en afgelopen zondag in Tilburg ontploften explosieven. En ook bij een collega in Heeswijk-Dinther werd de zaak volledig vernield. Na de aandacht in Opsporing Verzocht dinsdagavond kwamen drie tips binnen over de aanslagen, zo maakte de politie woensdagochtend bekend.

Wachten op privacy instellingen...

Erger voorkomen
Binnenkort zou de eigenaar van de zaken in Tilburg, Aalsmeer en Beverwijk een nieuw filiaal openen aan de Hoofdstraat in Schijndel. Maar burgemeester Van Rooij heeft de zaak, die nog verbouwd moet worden, gesloten en verzegeld. Omwonenden uitten hun zorgen over de komst van de supermarkt richting de gemeente.

Van Rooij snapt die zorgen. "Het gaat over doelbewuste aanslagen. We hebben nu nog de kans om hier erger te voorkomen. Daarom hebben we in overleg met de eigenaar besloten om de opening in ieder geval uit te stellen." Dat betekent niet per se dat de supermarkt de deuren nooit zal openen. "De komende weken wordt er onderzoek gedaan. Zodra we van de politie horen dat het veilig is, kan de winkel open."

In Tilburg werd zondagnacht een Poolse winkel opgeblazen. Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision
In Tilburg werd zondagnacht een Poolse winkel opgeblazen. Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.