Evoluon moet museum worden over de toekomst van mens en planeet

6 januari om 07:57 • Aangepast 7 januari om 07:54
Evoluon Eindhoven (foto: Kevin Cordewener)
Evoluon Eindhoven (foto: Kevin Cordewener)
Het Evoluon in Eindhoven moet een museum worden over de toekomst van mens en planeet. De nieuwe plannen voor het herkenbare gebouw in de vorm van een vliegende schotel worden woensdag door het bestuur bekendgemaakt. Dat meldt NRC, die met de bedenker en kunstenaar Koert van Mensvoort sprak.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het museum moet de samenhang tussen mens en natuur tonen. "Het Evoluon is een ruimteschip, de aarde is het moederschip", zegt Van Mensvoort tegen de krant. "Ik zie het Evoluon als een ruimteschip dat is geland om ons te leren hoe we een betere bemanning kunnen zijn van moederschip aarde."

Optimistisch naar toekomst kijken
Er werd al langer nagedacht over een nieuwe bestemming van het opvallende gebouw. Het huidige plan moet de komende vier jaar tot stand komen met geld van het Rijk, de gemeente, de provincie en lokale bedrijven en culturele instellingen tot stand komen. "Het moet een plek worden waar je weer leert om optimistisch naar de toekomst te kijken", stelt Van Mensvoort.

Het Evoluon werd in de jaren zestig gebouwd in opdracht van Philips. Het was tot 1989 open als techniek- en wetenschapsmuseum. Daarna werd het gebruikt als congresruimte en evenementengebouw. Het pand is tegenwoordig eigendom van vastgoedbedrijf Hurks, Foolen & Reijs.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...