Video

Agent Nick bedacht blauw zwaailicht op de fiets: 'Ook nog sirene erbij is beetje raar'

6 januari 2021 om 21:27 • Aangepast 14 januari 2021 om 15:21
nl
De Tilburgse 'politiebiker' Nick Schuermans fietste al een dik jaar met het idee rond, maar nu is ook een feit: de politie doet op zes plaatsen in Nederland een proef met blauwe 'zwaailichten' op politiefietsen.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Eigenlijk zijn het felle led-lampen, maar het idee is hetzelfde. Het moet de dienders bij spoedsituaties beter zichtbaar maken in het verkeer. "Ik ga er vanuit dat dit een succes gaat worden", zegt Schuermans vol vertrouwen.

De klanten van de supermarkt aan het Professor De Moorplein in Tilburg-West is het in elk geval niet ontgaan. "Best wel een goed idee eigenlijk. Ze vallen goed op."

Ontheffing
Schuermans maakte in 2019 een paar hachelijke situaties mee omdat andere weggebruikers de agent niet op tijd zagen aankomen. Daarom ging hij op zoek naar een oplossing: blauwe lampen op de politiefiets. Klein probleempje: dat is verboden door de wet. Dus was er zelfs ministeriële ontheffing nodig om de proef van vier maanden uit te kunnen voeren. "Klopt. Daar hebben lang voor moeten strijden, maar uiteindelijk hebben we die toestemming gekregen", aldus de politiebiker.

Overigens is de politiefiets met 'zwaailicht' bij onze zuiderburen al een bekend fenomeen: "Ja, in Gent en Leuven fietsen ze er al mee rond."

De proef wordt naast Tilburg ook gehouden in Breda, Boxtel, Amsterdam, Zoetermeer en Groningen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.