Video

Hans en Hennie restaureren de miniatuurkermis van opa: 'Katjesdrop op de stoomcarrousel'

11 januari 2021 om 19:30 • Aangepast 12 januari 2021 om 09:25
nl
Zeventig jaar geleden was de miniatuurkermis van opa Van Oers uit Waalwijk voorpaginanieuws van Dagblad De Stem. De krant pakte groots uit met het nieuws dat schoenmaker Van Oers, na vijftien jaar bouwen, een complete miniatuurkermis had nagebouwd. De creatie die destijds de tongen los maakte wordt zeventig jaar na die krantenpublicatie liefdevol gerestaureerd door Hans en Hennie van Oers, kleinzonen van de bouwer.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

"De miniatuurkermis van Van Oers was in die tijd zo bijzonder dat de kermis in 1956 zelfs te zien was op de landelijke tv", vertelt Hennie van Oers. Op verzoek van de NCRV werd de hele kermis opgebouwd in de studio voor het tv-programma ‘Dit is nu mijn hobby’ met presentator Henk van Stipriaan.

“De kijkers kregen de volledige opstelling te zien”, vertelt kleinzoon Hans van Oers. Samen met broer Hennie is hij al een tijdje bezig met de restauratie van de miniatuurkermis. “Televisie was toen nog heel bijzonder, laat staan dat een schoenmaker uit Waalwijk langs mocht komen met een miniatuurkermis, het moet een van de hoogtepunten zijn geweest voor mijn opa.”

Hans en Hennie restaureren de kermis van opa:

Na nogal wat omzwervingen stond de kermis de afgelopen jaren opgeslagen op een zolder. “Hij stond ergens in dozen op een zolder tegen verwarmingsbuizen aan. Op veel stukken zie je dan ook dat de verf is verdroogd. Maar door de tand des tijds zijn er ook complete onderdelen vergaan.”

De broers hebben de complete kermis van opa Van Oers recent overgedragen aan de heemkundekring De Erstelinghe. “Het is echt Waalwijks erfgoed dat bewaard moet blijven.”

"Voor de aandrijving gebruikte hij naaimachinemotors uit de schoenmakerij."

Met het restaureren van alle attracties en onderdelen komen de broers soms wonderlijke zaken tegen. “Hij gebruikte de meest uiteenlopende materialen om de kermis na te bouwen”, vertelt Hans van Oers. “Voor de aandrijving gebruikte hij naaimachinemotors uit de schoenmakerij en het katje op het dak van de koets van de stoomcarrousel is oorspronkelijk een dropje, een katjesdrop.”

De broers Van Oers hopen dat de kermis van opa ooit weer eens in volle glorie kan draaien en geëxposeerd kan worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.