Video

Opa K'NEX is verdrietig na diefstal van zijn enorme reuzenrad: 'Ze hebben mijn passie gestolen'

11 januari 2021 om 20:00 • Aangepast 19 januari 2021 om 14:56
nl
Anton van der List heeft moeite om zijn tranen te bedwingen als hij vertelt hoe drie jongens zaterdagnacht zijn bijna twee meter hoge reuzenrad uit de hal van zijn Bredase flat hebben gestolen. Hij had het rad zelf gebouwd van duizenden stukjes K'NEX-constructiespeelgoed. "Ze hebben mijn passie gestolen en ik heb er vannacht praktisch niet van kunnen slapen", snift Anton.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

'Opa K'NEX' wordt Anton ook wel liefkozend genoemd, nadat hij de hobby van zijn kleinkinderen overnam. Hij heeft er verschillende grote bouwpakketten van. Maar de enorme constructie bedacht hij zelf. "Ook met stukken uit andere constructies. En nu het rad is gepikt, zijn ook die dozen niet meer compleet", zegt Anton verdrietig.

"Waarschijnlijk hebben ze het reuzenrad overgeladen in een gereedstaande auto."

Twee jaar geleden kwam Van der List in het nieuws toen hij het enorme gevaarte in het trappenhuis van de galerijflat zette. Het reuzenrad had een motortje waarmee het rond draaide. Anton had er zelfs verlichting in gemaakt. De medeflatbewoners waren blij met de creatieve versiering in de hal, die ook vanaf de straat goed zichtbaar was.

Anton en het reuzenrad in betere tijden (foto: Omroep Brabant).
Anton en het reuzenrad in betere tijden (foto: Omroep Brabant).

Maar zondagochtend keken Anton en zijn vrouw raar op toen zijn creatie ineens verdwenen was. In de tuin achter de flat vonden ze nog wel het karretje waarop het rad stond. En twee stukjes K'NEX. "Waarschijnlijk hebben ze 'm toch in de lift weten te krijgen en overgeladen in een gereedstaande auto", zegt zijn vrouw Corry.

"Ik durfde de lamellen niet opzij te doen."

Anton heeft er zichtbaar verdriet van en laat op zijn iPad foto's en filmpjes van zijn trotse project zien. De bel gaat. Een andere bejaarde flatbewoonster vertelt dat ze in de nacht van zaterdag op zondag wel gestommel heeft gehoord. "Waarschijnlijk drie jongens, maar dat weet ik niet zeker. Ik durfde namelijk niet de lamellen opzij te doen."

Ze leeft mee met Anton, die nog altijd beteuterd verder bladert door de foto's op zijn iPad. Veel hoop dat hij zijn reuzenrad nog terug gaat zien heeft hij niet. Ook al hebben ze online aangifte gedaan bij de politie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.