Zaak over doodgestoken Megan (15) achter gesloten deuren van start

12 januari 2021 om 10:25 • Aangepast 12 januari 2021 om 14:25
nl
De jongen van 17 die in de zomer van 2019 in Breda de 15-jarige Megan zou hebben doodgestoken, wordt beschuldigd van moord. Dinsdag begint de strafzaak tegen hem. Dit gebeurt achter gesloten deuren omdat het hier gaat om een minderjarige verdachte. De officier van justitie komt waarschijnlijk woensdag met zijn eis.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De toen 16-jarige verdachte werd in augustus 2019 aangehouden, kort nadat het meisje in haar huis aan de Bilderdijkstraat was doodgestoken. Hij meldde zich kort na de steekpartij bij de politie. De jongen was een klasgenoot van Megan. De politie zei al snel dat het om een misdrijf in de 'relatiesfeer' ging.

Voor de behandeling van de zaak zijn in elk geval twee dagen uitgetrokken. Met donderdag als mogelijke uitloopdag. De dood van het meisje schokte in de zomer van 2019 onze provincie.

'Noodweerexces'
De advocaat van de verdachte zal zich in zijn pleidooi richten op 'noodweerexces'. Dit zegt hij in BN De Stem. Dit wijst erop dat zijn cliënt zich bedreigd voelde. Juridisch gezien mag je jezelf 'met gepast geweld' verdedigen wanneer je bedreigd wordt. Gaat iemand in dat 'noodweer' te ver, maar gebeurt dat onder invloed van een hevige emotie dan kan iemand voor de rechter een beroep doen op ‘noodweerexces’. Als de rechter dat beroep terecht vindt, zal hij geen straf opleggen.

Mocht de rechter het beroep op noodweer afwijzen dan zal de advocaat volgens de krant vragen om een voorwaardelijke PIJ-maatregel. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. De verdachte moet dan naar een jeugdinrichting waar hij intensief begeleid zal worden.

Gesprek met alarmcentrale
De ouders van de verdachte en de nabestaanden van Megan maken gebruik van de mogelijkheid om voor de rechter hun verhaal te doen. Ook zal in de rechtszaal het gesprek te horen zijn dat de verdachte na de steekpartij voerde met de 112-centrale. De jongen belde negentien minuten. Het gesprek bevat mogelijk cruciale informatie.

Het telefoongesprek werd eerder tegengehouden als bewijs. De centralist en de ambulancedienst beriepen zich op hun medisch beroepsgeheim.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.