Huisjesmelkers uit de stad weren: Eindhoven vindt wetsvoorstel niet ver genoeg gaan

18 januari 2021 om 09:26 • Aangepast 19 januari 2021 om 13:27
nl
Eindhoven wil dat er meer kan worden gedaan tegen malafide verhuurders in de stad. Het huidige wetsvoorstel om opkopers van huizen uit de grote steden te weren, zou niet ver genoeg gaan.
Profielfoto van Thomas de WaardProfielfoto van ANP
Geschreven door
Thomas de Waard & ANP

Samen met Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht pleit Eindhoven voor een algemene verhuurvergunning en meer juridische mogelijkheden om huisjesmelkers aan te kunnen pakken. Het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakt het mogelijk om in een gebied een opkoopbescherming in te voeren voor betaalbare koopwoningen.

Op deze manier kan voorkomen worden dat deze woningen worden opgekocht door beleggers, met als doel de woningen te verhuren. Dit betekent een verbetering van de positie van starters en doorstromers. Zij hoeven namelijk niet meer te concurreren met beleggers.

Schaarste op de markt
Hoewel de steden blij zijn dat er aandacht is voor het probleem, gaat het wetsvoorstel volgens hen dus nog niet ver genoeg. De termijn van drie jaar vinden ze te kort, omdat de schaarste op de woningmarkt over drie jaar zeker nog niet voorbij is, zo klinkt het. Daarom zou er geen tijdslimiet aan de maatregel moeten zitten. Ook niet omdat het risico bestaat dat een woning na drie jaar alsnog aan een belegger wordt verkocht.

De Woonbond spreekt van een 'duidelijk signaal' vanuit de grote steden. De huurdersorganisatie pleit ook al langer voor een landelijke verhuurvergunning om huisjesmelkers te weren, ook om te voorkomen dat die in een andere gemeente gewoon op de oude voet doorgaan. De bond pleit ook voor het aan banden leggen van de enorme prijzen in de vrije sector, en het stoppen met de tijdelijke huurcontracten die in de commerciële sector "klakkeloos" kunnen worden ingezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.