Staking bij DAF en ASML: duizenden medewerkers leggen het werk neer - Omroep Brabant

Staking bij DAF en ASML: duizenden medewerkers leggen het werk neer

19 januari 2021 om 11:44 • Aangepast 20 januari 2021 om 11:41
nl
Duizenden medewerkers in de metaalsector leggen vanaf donderdag het werk neer. Dat hebben de vakbonden laten weten. De acties beginnen met stakingen bij onder meer chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

De medewerkers zijn boos over de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de zogeheten metalektro. Dat is een van de grootste branches van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen.

'Veilige manier van staken'
Over een periode van meerdere weken wordt op verschillende plekken in heel Nederland gestaakt. Leden van CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie gaan donderdag bij zowel ASML in Veldhoven als DAF Trucks in Eindhoven in staking voor 48 uur. Vanwege de coronamaatregelen gebeurt dit door middel van een drive-in bij het Parktheater in Eindhoven.

Bij de drive-in schrijven werknemers zich vanuit de auto in als staker. “De stakers rijden langs ons en wij pikken de stakingsformulieren op. Voor alle deelnemers is dit een veilige manier van staken”, vertelt bestuurder Robert Wonnink van CNV Vakmensen.

Grote stakingsgolven
In de metaalsector vonden de afgelopen jaren vaker grote stakingsgolven plaats waarbij er telkens acties waren bij een groot aantal bedrijven. Bij de stakingen verzamelden de stakers zich meestal in groten getale bij de ingang van hun werkgever.

Dat gaat nu niet meer vanwege de coronamaatregelen. Een eerdere actie in december werd daarom uitgesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.