Uitbraak coronavirus bij woonzorgcentrum in Helmond: 3 op iedere 10 medewerkers besmet

19 januari 2021 om 16:23 • Aangepast 21 januari 2021 om 08:55
nl
Woonzorgcentrum Savant De Ameide in Helmond kampt met een uitbraak van het coronavirus. Niet alleen bewoners, maar ook het personeel wordt flink getroffen. Bijna een derde van de medewerkers is positief getest.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Er ligt een soort noodplan voor als een groot deel van het personeel niet kan werken, vertelt directrice Marian van Engelenburg. Maar als het dan daadwerkelijk gebeurt, is het toch even schrikken: "Even zoeken ook. Zo van: hoe pakken we dit aan?"

In anderhalve week tijd werden 23 medewerkers positief getest, bijna 30 procent van het totaal. Ook bij zestien bewoners werd corona vastgesteld. Zes van die bewoners zijn overleden.

Op een afdeling met dementerende bewoners waren eerder tijdens deze crisis ook besmettingen, maar een uitbraak zoals deze kreeg de organisatie Savant nog niet eerder voor de kiezen. Er werd natuurlijk wel rekening gehouden met de mogelijkheid. "Maar in hoeverre kun je je hierop echt voorbereiden? Het komt dan toch op een andere manier dan je had gedacht. Nu dus met veel besmette medewerkers."

"We hadden gehoopt de dans te ontspringen."

De bewoners die ziek zijn geworden, wonen in appartementen in een flatgebouw. Sommigen krijgen zorg van Savant, anderen hebben dat (nog) niet nodig. "Maar het gaat dus om mensen die een appartement huren en daar nog zelfstandig wonen. We kunnen bezoek niet verbieden. Maar we adviseren wel om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en zoveel mogelijk binnen te blijven. De meeste bewoners doen dat ook."

Het restaurant en de dagbesteding gingen al op slot. En om verdere verspreiding te voorkomen, worden bewoners die positief zijn getest allemaal achter elkaar verzorgd, door een apart team.

Om de roosters sluitend te krijgen, werd een beroep gedaan op personeel van andere locaties en ZZP'ers. "Ik vind het heel bemoedigend, hartverwarmend eigenlijk, hoe daar op gereageerd is. Zo lukt het toch om de diensten in te vullen."

Het hoogst haalbare is nu nog om de uitbraak een halt toe te roepen. "Helaas, we hadden gehoopt de dans te ontspringen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.