'De stem van het dorre hout', Lieke Marsman is de nieuwe Dichter des Vaderlands

21 januari om 16:49 • Aangepast 22 januari om 14:41
Lieke Marsman (foto: Merlijn Doomernik).
Lieke Marsman (foto: Merlijn Doomernik).
Lieke Marsman uit Den Bosch wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands. Ze is gekozen door een comité van dichters en poëziekenners. Ze volgt dichter Tsead Bruinja op.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door
Agnes van der Straaten

Marsman wil met haar poëzie het persoonlijke en politieke hand in hand laten gaan. Volgens het comité dat haar koos, weet ze altijd de vinger op de zere plek te leggen.

In NRC, die haar benoeming bekendmaakte, zegt Marsman dat ze een rol wil spelen in het politieke debat. Dat verlangen is mede ingegeven door haar ziekte. Marsman is in 2018 schrijfresident in Tilburg geweest. Meteen daarna werd bij haar kraakbeenkanker geconstateerd.

"Het is een tijd van ziekte en alle zieke en zwakke mensen zijn het afgelopen jaar nagenoeg afgeschreven als dor hout. Als ik als Dichter des Vaderlands een rol kan spelen in het maatschappelijke debat, dan zal ik de stem zijn van het dorre hout."

"Oneindigheid van tijd houdt me overeind nu."

De bedoeling was om donderdag een groot spandoek te laten hangen aan het Interpolisgebouw in Tilburg met de dichtregel 'Oneindigheid van tijd houdt me overeind nu', maar door de harde wind kan dat pas morgen gedaan worden.

De nieuwe Dichter des Vaderlands wordt donderdagavond om zeven uur officieel gepresenteerd tijdens een talkshow zonder publiek in de Tilburgse LocHal. Dat is online te volgen op de website van Tilt.

De dichtregel op de Interpolistoren in Tilburg (Foto:Tilt)
De dichtregel op de Interpolistoren in Tilburg (Foto:Tilt)

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...