Worstelpartijtje met Forum voor Democratie, de oppositie is er klaar voor

22 januari 2021 om 07:46 • Aangepast 22 januari 2021 om 09:57
nl
Provinciale Staten hebben hun vergaderschema overhoopgegooid. Ze vergaderen deze vrijdagmorgen over de nieuwe politieke verhoudingen die zijn ontstaan nadat de fractie van Forum voor Democratie uiteen is gevallen. De oppositie maakt zich op voor een robbertje politiek worstelen.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Drie leden van Forum splitsten zich af en gaan verder als JA21. Dat is een landelijke afsplitsing van Forum voor Democratie. De Brabantse Forum-gedeputeerde Eric de Bie blijft zijn partij trouw. Peter Smit, de andere gedeputeerde die namens Forum toetrad tot het college van Gedeputeerde Staten, gaat onafhankelijk verder en vertegenwoordigt wel het geluid van JA21.

In feite bestaat de coalitie nu dus niet meer uit vier, maar uit vijf partijen die wel allemaal hebben toegezegd dat ze het bestuursakkoord zullen steunen.

Geen meerderheid
De coalitie die na de splitsing van de FvD-fractie nog vol goede moed was omdat iedereen het bestuursakkoord zou blijven steunen, sloeg de schrik om het hart toen bleek dat Forum er niet in slaagde om de plaats op te vullen die Stijn Roeles achterliet omdat hij helemaal uit de politiek stapte. Op dat moment had de coalitie met een stemverhouding van 27 tegen 27 geen meerderheid meer.

Tot opluchting van die coalitie werd dat rechtgetrokken toen Statenlid Chris Spooren van oppositiepartij 50PLUS overstapte naar coalitiepartij CDA. Met 28 tegen 26 stemmen had de coalitie weer een meerderheid.

Chris Spooren stapte volgens NRC op uit onvrede met de nieuwe landelijke lijsttrekker van 50PLUS Liane de Haan. Volgens ontevreden 50PLUS'ers is zij geen teamspeler en zorgt ze binnen de partij voor tweespalt.

De stap van Spooren was des te opmerkelijker omdat hij jaren geleden van het CDA juist naar 50PLUS ging omdat hij zijn toenmalige partij niet meer sociaal genoeg vond.

Prominente rol
Het ziet ernaar uit dat vrijdag gedeputeerde Eric de Bie van Forum het vuur na aan de schenen wordt gelegd. D66 is heel kritisch op hem. Maandenlang heeft Forum gezegd dat ze autonoom opereert, los van de landelijk partij.

De Bie speelde onlangs wel een prominente rol op een congres van Forum, samen met lijsttrekker Thierry Baudet en Freek Jansen. Jansen was leider van de Forum-jongerenafdeling. Vermeend antisemitisme van leden van die afdeling was mede aanleiding voor scheuring van de partij.

De oppositiepartijen hebben de stellingen betrokken en gaan vrijdag verhaal halen. Oppositiepartij PVV, doorgaans de grootste criticaster van concurrent FvD, heeft het verzoek om het debat niet ondertekend. Volgens de partij verandert er getalsmatig toch niks aan de politieke verhoudingen en dus ook niet aan het beleid.

Het debat begint om 09.30 uur. Omroep Brabant houdt van dat debat een liveblog bij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.