Jongensdroom van Saïd Bakari komt uit: RKC'er kan zich plaatsen voor de Afrika Cup

23 januari 2021 om 08:00
nl
RKC-speler Saïd Bakari heeft zich met de Comoren bijna geplaatst voor de Afrika Cup. Het zou een echte stunt zijn voor het eiland dat zich nog nooit eerder kwalificeerde voor het hoofdtoernooi. Voor de rechtsback van RKC, die niet meer over straat kan in eigen land, zou het een droom zijn die uitkomt.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

In de Comoren heerst veel armoede maar geeft voetbal de mensen hoop. "Er is heel veel sfeer rond de wedstrijden. Zelfs bij de trainingen zitten de stadions vol. Het is voor de bewoners een hele week feest als wij er zijn. Het is dan aan ons om het land trots te maken”, zegt Bakari, die zich sinds oktober 2017 elke interlandperiode bij de nationale ploeg mag melden.

Said Bakari (nummer 22) loopt het veld tijdens een interland
Said Bakari (nummer 22) loopt het veld tijdens een interland

Het is voor de voetballer een droom die uitkomt. “Iedere voetballer wil international worden. Het is een hoger niveau en je wordt er als speler beter van.”

“Natuurlijk wil je je plaatsen voor het hoofdtoernooi, maar dat leek niet realistisch."

Bakari's carrière als voetballer had een moeilijke start. Via de jeugdopleiding van Paris Saint Germain kwam hij terecht bij verschillende amateurteams in Frankrijk en België. In de zomer van 2017 bereiekte hij zijn uiteindelijke doel met een profcontract bij RKC.

Nu de verdediger met de Comoren dicht bij kwalificatie is voor het hoofdtoernooi van de Afrika Cup lijkt er aan zijn droom maar geen einde te komen: “Natuurlijk wil je je plaatsen voor het hoofdtoernooi, maar dat leek niet realistisch, zeker als je ziet waar we vandaan komen.”

"Later wil ik echt iets terugdoen voor de bevolking van de Comoren.”

Bakari weet als geen ander dat hij blij mag zijn dat hij profvoetbal speelt. “Het went ook nooit. In de Comoren herkennen mensen mij nu ook op straat. Maar ik blijf er rustig onder.”

Hij is dan ook dankbaar voor de kans die hij krijgt en wil de mensen op het eiland iets teruggeven. “Voor nu kan ik alleen maar goed spelen en doelpunten maken. Maar ik wil later echt iets terugdoen voor de bevolking.”

“Ik schat de kans op 95 procent dat we naar de Africa Cup gaan.”

Met nog twee kwalificatiewedstrijden te gaan staan de Comoren gedeeld eerste met vier punten voorsprong op concurrent Kenia. “Ik schat de kans op 95 procent dat we naar de Africa Cup gaan”, zegt Bakari vol vertrouwen.

Het hoofdtoernooi van de Afrika Cup is uitgesteld tot januari 2022. De laatste twee kwalificatiewedstrijden van de Comoren staan gepland in maart. De tegenstanders zijn dan Togo en Egypte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.