Feestje bij de poort van vliegbasis Volkel omdat kernwapens niet meer mogen - Omroep Brabant

Feestje bij de poort van vliegbasis Volkel omdat kernwapens niet meer mogen

22 januari om 13:27 • Aangepast 25 januari om 10:51
Foto: ANP
Foto: ANP
Enkele tientallen mensen hebben vrijdagmiddag bij de poorten van vliegbasis Volkel gevierd dat het kernwapenverbod van de Verenigde Naties formeel ingaat. Het gezelschap plaatste borden rond het terrein met daarop waarschuwingen dat kernwapens vanaf nu illegaal zijn. Ook las ze passages voor uit het verdrag van de Verenigde Naties.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

In oktober vorig jaar werd het verdrag voor het verbod op kernwapens door de Verenigde Naties bekrachtigd met de ondertekening door het vijftigste land. Nederland doet niet mee, net als de Verenigde Staten, Rusland en China. De kernwapens liggen er dus nog. De landen die het verdrag wel hebben ondertekend, spraken daarmee af onder andere het gebruik, de ontwikkeling en de opslag van kernwapens te verbieden.

Verdrag overhandigd
De actie van de activisten in Volkel is georganiseerd door vredesorganisatie PAX uit Utrecht en Catholic Worker Amsterdam. De delegatie overhandigde het verdrag van de VN rond tien uur aan burgemeester Henk Hellegers van Uden, waar Volkel onder valt. Daarna vertrokken ze naar de nabijgelegen vliegbasis in het dorp, waar ze hun borden neerzetten.

Het is een publiek geheim dat op vliegbasis Volkel kernwapens opgeslagen liggen. De Nederlandse overheid heeft het bestaan ervan bevestigd noch ontkend.

Sinds 1960
Maar uit pas vrijgegeven Amerikaanse documenten blijkt dat de atoombommen er al heel lang liggen: sinds 1960. De Amerikanen zijn er de baas over en bewaken ze ook. Het gaat om vrijevalbommen die onder een F16 kunnen worden gehangen in geval van oorlog.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...