Video

Ravage in de binnenstad van Eindhoven door rellen die uren duren

24 januari 2021 om 14:20 • Aangepast 1 februari 2021 om 15:26
nl
De politie heeft zondag hard ingegrepen en tientallen mensen opgepakt bij een demonstratie op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Honderden mensen hadden zich verzameld op het plein. Dat werd door agenten schoongeveegd, waarbij een waterkanon is ingezet. Toen het waterkanon een lekke band kreeg, keerden de relschoppers weer terug naar het plein. Politie en gemeente riepen mensen op om zeker niet naar de stad te komen, voor hun eigen veiligheid.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Het kat-en-muisspel tussen demonstranten en politie en ME duurde uren. Ook toen het donker werd, bleven de relschoppers de politie uitdagen en de confrontatie opzoeken. De ME bleef charges uitvoeren en de sfeer was erg dreigend in de donkere binnenstad.

Het waterkanon dat werd ingezet, kreeg een lekke band. Toen het kanon was gerepareerd, werd het weer ingezet. Toch bleven de relschoppers hardleers. Tot drie keer toe kwamen demonstranten terug naar het 18 Septemberplein. Naast het waterkanon is ook traangas gebruikt.

Bekijk hier beelden van de rellen:

Straten in de binnenstad liggen bezaaid met stenen, een deel van een scooter en in brand gestoken fietsen. Al deze zaken zijn eerder naar de politie gegooid. Een agent redde nog een mevrouw die met een blindengeleidehond het plein op wilde lopen. Zij is naar de zijkant geholpen waar ze haar weg veilig kon vervolgen.

Demonstranten hebben rookbommen afgestoken en overal brandjes gesticht. Onder meer een container is in de hens gezet, maar ook fietsen en auto's. Een auto van ProRail is op het Stationsplein zelfs op de kop gegooid en in brand gestoken.

Foto: Rico Vogels / SQ Vision
Foto: Rico Vogels / SQ Vision

Noodbevel
De gemeente heeft een noodbevel afgekondigd. Het treinverkeer was stilgelegd en zondag zullen er geen bussen meer rijden.

Een ME'er schoot granaten met traangas af. Die komen verder dan agenten kunnen gooien. Te midden van deze chaos liep een oudere man met een fiets aan de hand en een boodschappentas in zijn andere hand over het plein, tussen agenten en relschoppers door.

Ravage
De schermutselingen verplaatsten zich een aantal keer tussen het 18 Septemberplein en het station. Daar hebben de politie en de ME charges uitgevoerd, vergezeld van het waterkanon. Winkels in het station zijn geplunderd.

In het centrum van Eindhoven is het een ravage. Er zijn veel vernielingen gepleegd en en bewakingscamera's zijn uit de grond getrokken. De grond ligt bezaaid met stenen. Her en der staat een wrak van een uitgebrande auto.

Chaos in centrum Eindhoven
Chaos in centrum Eindhoven

Politie en ME vormen linie
Eerder op de dag leek het nog om een eenmalig protest te gaan. Rond kwart over twee greep de politie in op het 18 Septemberplein. De politie te paard en leden van de ME vormden een linie om het plein schoon te vegen. Achter deze linie stonden busjes die iedere bevochten meter veilig stelden. Agenten stonden er met schilden en sloegen met wapenstokken naar demonstranten. Het ging om een lint van zo'n 25 agenten op het plein.

Na drie kwartier werd het wat rustiger in het centrum. Wel blokkeerden toen nog tientallen demonstranten de Fellenoord, de grote weg aan de achterkant van het station. De politie meldde zelf dat er nog steeds een grote groep demonstranten uit was op een confrontatie.

Wachten op privacy instellingen...

De menigte trok onder dwang van de politie van het 18 Septemberplein naar het station. Treinen reden niet meer, omdat er mensen op het spoor zouden lopen. De politie heeft de menigte met megafoons opgeroepen om zich te verspreiden. Agenten werden met stenen bekogeld. Er zijn charges uitgevoerd met politiehonden.

Grote drukte ondanks oproepen om weg te gaan
Grote drukte ondanks oproepen om weg te gaan

Een agent is van een paard gevallen. Waarschijnlijk is het dier geschrokken van vuurwerk. Terwijl de agent op de grond lag, is het dier op hol geslagen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Demonstranten scandeerden leuzen als 'dictatuur, dictatuur' en gooiden met vuurwerk. Agenten hanteerden het waterkanon om te helpen het plein schoon te vegen. Ondertussen bleven de mensen met vuurwerk gooien. Ze trokken fietsen uit fietsrekken en gooiden die op straat.

Zo'n 30 mensen aangehouden in Eindhoven
Zo'n 30 mensen aangehouden in Eindhoven

Veiligheidsrisicogebied
De gemeente besloot een politiemacht op de been te brengen vanwege signalen dat er een gewelddadig protest zou komen. Daarom werd het centrum van de stad vanaf elf uur zondagochtend tot elf uur zondagavond aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat de politie iedereen in dat specifieke deel van de stad preventief mag fouilleren.

 Politiemacht op de been in Eindhoven
Politiemacht op de been in Eindhoven

Oorspronkelijk was anti-islambeweging Pegida van plan om een demonstratie te houden op het 18 Septemberplein. Ook de groepering Nederland in Verzet kondigde een protest in Eindhoven aan. Ook dat werd geannuleerd. Maar mogelijk zouden er toch demonstranten van die groep naar Eindhoven komen, om onder het mom van De Koffie Club in het openbaar koffie te drinken. Dit zonder dat de organisator daarvoor verantwoordelijkheid draagt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.