Trekken relschoppers zich iets aan van alle kritiek? 'Als iedereen het afkeurt, is het minder leuk'

27 januari 2021 om 19:00 • Aangepast 28 januari 2021 om 08:48
nl
Relschoppers kunnen op weinig sympathie rekenen. Dit nooit meer, is de algemene opinie na rellen in Eindhoven, Den Bosch en andere steden. Het tegengeluid wint aan kracht. Maar bereiken die geluiden de relschoppers ook? En doet dit wat met ze? We vroegen het aan psychologen Bjarne Timonen en Mischa Coster.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Onder de relschoppers die losgingen in onder meer Eindhoven, Den Bosch, Tilburg waren veel jongeren. Die zijn volgens Bjarne Timonen best gevoelig voor de publieke opinie. “Je ziet dat voetbalsupporters hun stad beschermen. Dat speelt wel degelijk een rol. Maar ook influencers of bekende mensen die zich uitspreken. Jongeren kijken daar toch tegen op.”

Wachten op privacy instellingen...

Psycholoog Mischa Coster zegt dat het belangrijk is dat de publieke boodschap is: dit mag niet meer gebeuren. “Het is beter als iedereen zegt dat dit niet oké is. Het liefst in een gebundelde vorm, met statistieken. Zoveel procent van Nederland vindt het gedrag van de relschoppers niet normaal. Dat bereikt ze wel. Of het bij iedereen écht doordringt, is een andere vraag. De hardleerse relschoppers zal het wat minder interesseren.”

Coster vervolgt: “Als relschoppers zien dat dit gedrag in alle hoeken van de maatschappij afgewezen wordt, wordt het vanzelf minder leuk. En het vergroot de pakkans. Ik zag een tweet van iemand die voorstelt om kleurstoffen in het waterkanon te doen. Dan ben je als relschopper zichtbaar. Dat lijkt mij heel effectief, want op die manier creëer je schaamte. En schaamte is een heel sterke emotie.”

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Timonen is het wel belangrijk om met de relschoppers in gesprek te gaan. “Het is heel goed om het gedrag te veroordelen. Maar maak ook onderscheid tussen de aanstichters van het geweld en de mensen die zich hebben laten beïnvloeden. Met die laatste groep valt nog te praten.”

“Jongeren lopen boos op straat. Ze zien er ongelukkig uit. Mensen doen dit niet zomaar. Dat komt ergens vandaan. Voor die psychische problemen is er te weinig aandacht”, vindt Timonen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

De burgemeester van Rotterdam sprak de relschoppers (en hun ouders) direct toe in een videoboodschap:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!