Code oranje zondag vanwege hevige sneeuw, ANWB waarschuwt om niet de weg op te gaan

5 februari 2021 om 20:45 • Aangepast 8 februari 2021 om 11:26
nl
Het KNMI geeft code oranje af voor zondag in bijna het hele land met uitzondering van het noorden vanwege hevige sneeuwval. De waarschuwing voor extreem weer geldt vanaf 00.00 uur zondag, aldus een woordvoerster.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Zaterdagavond bereikt een neerslaggebied het zuiden. Al vrij snel gaat de regen daar én en in het midden over in sneeuw, in het zuidoosten van ons land is eerst ook ijzel mogelijk. "De sneeuwval zal zich in de nacht naar zondag noordwaarts uitbreiden. Zondag overdag houdt de sneeuwval aan, in totaal valt er op veel plaatsen 5 tot 10 centimeter. In combinatie met een stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht, waardoor de sneeuw kan opwaaien en er sneeuwduinen kunnen ontstaan."

In het noorden valt zondag minder sneeuw, maar komen er wel zware windstoten voor van 75 tot 90 kilometer per uur.

'Wees voorbereid'
Code oranje betekent formeel: wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

De ANWB raadt weggebruikers af zondag de weg op te gaan, te meer daar het in vrijwel het hele land spekglad kan worden op de weg. "Ga zondag niet de weg op als het niet strikt noodzakelijk is", aldus de ANWB.

Wat weet jij over de winter? Test je kennis in onze quiz!

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over de aankomende sneeuw op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.