Video

Oudjes op bankje op de bon geslingerd omdat ze het samenscholingsverbod negeerden

6 februari 2021 om 17:45 • Aangepast 8 februari 2021 om 11:53
nl
Ze zijn boos en verontwaardigd. Een aantal mannen dat dagelijks bij het bankje naast de Hoge Brug in Breda samenkomt, kreeg vrijdag een boete. Negen keer 95 euro werd er uitgeschreven. Dit omdat ze met te veel mensen samen zaten. Maar samenscholen, dat deden dat mannen niet. Althans, dat vinden ze zelf.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Ze hangen er al jaren, iedere dag. “Rond een uur of twaalf komt de eerste. En dan waaien er zo nog wat mensen aan. Na anderhalf uur, is iedereen weer weg”, vertelt Kees Smit. “We praten over van alles: het weer, de politiek en NAC”, vult Jos Nelemans aan. “Het is een belangrijk moment voor mij. Ik kijk er iedere dag naar uit.”

Lockdown
Ook gedurende de coronacrisis hangen ze iedere dag bij het bankje. Zelfs tijdens de lockdown zien de mannen elkaar iedere dag. “Niemand heeft ooit iets tegen ons gezegd. De politie rijdt iedere dag langs ons en dan steken ze hun hand op. We zwaaien terug en dan rijden ze weer verder. En ook boa’s hebben ons regelmatig zien staan. Maar vrijdag ging het ineens mis. Ze behandelden ons alsof we de grootste criminelen waren”, aldus Jos.

De hangouderen snappen dat je niet mag samenscholen, maar vinden dat ze het zelf niet doen. “Wij gaan niet op een kluitje zitten. Wij houden gewoon afstand van elkaar”, vindt Smit.

“Als je nu afspreekt om samen te komen met meerdere mensen en je komt bijvoorbeeld met twintig mensen bij elkaar, dat noem ik een samenscholing. Maar als je hier langsloopt en even blijft staan voor een praatje dan niet”, aldus Jos.

Tijd van waarschuwen is voorbij
Ook zijn de mannen verbolgen dat ze niet eerst een waarschuwing hebben gehad. Maar de tijd van waarschuwen is voorbij, vindt de gemeente Breda. "Natuurlijk snappen we dat dit geen leuke ervaring is. Deze regel geldt echter al enige tijd en daar wordt dus ook op gehandhaafd. Iedereen die zich niet aan de maatregelen houdt loopt kans een boete te krijgen. Dat geldt voor alle leeftijden", zegt een woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.