Treinen staan stil en de NS 'heeft geen idee voor hoe lang', ook geen bussen en vliegtuigen

7 februari 2021 om 08:41 • Aangepast 16 februari 2021 om 17:43
nl
Alle NS-treinen staan zondag stil vanwege het barre winterweer. De NS kon rond het middaguur nog niet zeggen wanneer het treinverkeer kan worden opgestart. Volgens een woordvoerder van ProRail zijn er op dit moment door het slechte weer 'dermate veel storingen in het hele land, bijvoorbeeld aan wissels, dat er geen trein kan rijden'. Ook het vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt plat.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Sinds zaterdagavond is het flink gaan sneeuwen en inmiddels ligt er over een groot deel van het land een flinke laag sneeuw.

Gefaseerde opstart
Spoorbeheerder ProRail bekijkt de komende uren of en zo ja wanneer het treinverkeer weer opgestart kan worden. "De kans is groot dat we dan kiezen voor een gefaseerde opstart", legt de woordvoerder uit. Hoe die eruit ziet, kan hij nog niet zeggen. "We adviseren reizigers de reisplanner van de NS in de gaten te houden."

Wachten op privacy instellingen...

Het spoor is kwetsbaar voor het winterweer. "De meeste wisselstoringen ontstaan doordat er sneeuw tussen het beweegbare deel ligt", legt de woordvoerder van ProRail uit. "Hierdoor kan de wissel niet meer voldoende bewegen." Storingsploegen zijn op pad om de sneeuw weg te halen. "Maar door onder meer de harde wind kan de sneeuw snel weer terugwaaien."

Winterdienstregeling
De NS had al voor het weekend aangekondigd een winterdienstregeling in te stellen. Door minder treinen te laten rijden, moet ruimte op het spoor ontstaan om problemen op te lossen.

Los van het winterweer is ook nog altijd de oproep van de overheid van kracht om vanwege de coronapandemie alleen noodzakelijke reizen te maken. ProRail en NS raden mensen aan die echt met de trein op pad moeten de reisplanner van NS in de gaten te houden.

Wachten op privacy instellingen...

Vliegverkeer
Ook Eindhoven Airport heeft last van de sneeuw. Een woordvoerder laat weten dat daar tot zeker maandagochtend zeven uur geen vliegverkeer zal plaatsvinden. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen.

Busbedrijf Hermes laat vanwege de barre weersomstandigheden de hele zondag geen bussen uitrijden. Ook Arriva laat weten dat er tot maandag geen bussen uitrijden.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.