Video

Koud? In Tilburg gaan ze gewoon lekker zwemmen

7 februari 2021 om 17:00 • Aangepast 17 februari 2021 om 09:14
nl
Sleeën, schaatsen of snowboarden. Je kunt je met dit weer allerlei sporten voorstellen, maar zwemmen in een meertje zit daar waarschijnlijk niet bij. Toch is er een groep mensen die juist met dit weer graag een verkoelende duik neemt. Ze noemen zich de ijsberen en ze trokken op een winderig steigertje in Tilburg zondag de kleren uit en de zwembroek aan.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Bjorn Van Eenaeme was de eerste die begon met het zwemmen in het meertje De Katsbogte. Gaandeweg sloten zich steeds meer mensen aan. “Ik zag in België mensen zwemmen en dat bleek een ijsberenclub. Ik heb toen een keer meegedaan en dat pakte heel goed uit. Ik had altijd heel veel last van mijn enkel, maar nadat ik een aantal keer had meegedaan had ik er geen last meer van”, aldus Bjorn.

Wim Hof
Daarna ging hij er over lezen en leerde hij over de methode Wim Hof oftewel de Iceman. Toen hij naar Nederland verhuisde is hij gewoon verder gegaan met zwemmen en nu is er een heus Tilburgs ijsberenclubje ontstaan. “Gisteren heeft er een vrouw voor het eerst meegedaan. Ze is al 72 en zij ging er zelfs twee keer in”, aldus Bjorn.

Deze zondag zijn de omstandigheden voor de gemiddelde zwemmer niet ideaal, maar Bjorn loopt er wel warm voor. Hij heeft nog nooit in zijn zwembroek in de sneeuw gelegen en als hij klaar is met zijn rondje zwemmen, moet hij ook dat nog even proberen.

Bjorn ligt nog even in de sneeuw
Bjorn ligt nog even in de sneeuw

Lisette Mepschen: “Dit weer is natuurlijk gewoon een uitdaging. Dit gebeurt natuurlijk niet zo vaak meer en ik wilde dit gewoon meemaken. Het geeft wel een kick om het doen.”

Ook Lisette dompelt zichzelf regelmatig onder in ijskoud water. “Ik heb een ijsbadworkshop gedaan en sindsdien doe ik het iedere week. Het gaat er om mezelf uit te dagen. Het gaat ook om contact met de natuur. Ik denk wel vaak, waarom doe ik dat nou toch? En toch doe ik het iedere keer weer. Ik voel me daarna de hele dag energiek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.