Dit staat je maandagochtend te wachten: gladheid en treinen die mondjesmaat rijden

7 februari 2021 om 18:22 • Aangepast 17 februari 2021 om 09:16
nl
Het extreme winterweer van afgelopen weekend krijgt een vervolg. Voor maandag heeft het KNMI code oranje afgekondigd vanwege gladheid. Rijkswaterstaat roept weggebruikers dan ook op om maandagochtend niet de weg op te gaan. De NS meldt dat vanwege het extreme winterweer de treinen maar mondjesmaat zullen rijden. De hevige sneeuwval en wind veroorzaken veel storingen op het spoor.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het KNMI heeft voor maandag code oranje afgekondigd wegens de verwachte gladheid. Code oranje ging om middernacht in en geldt tot maandag twaalf uur. "Afgelopen nacht en maandagochtend was er nog wel steeds op uitgebreide schaal sprake van gladheid als gevolg van sneeuwduinen, ijsplaten en al eerder gevallen sneeuw", aldus het KNMI.

Ga niet de weg op!
De omstandigheden blijven gevaarlijk op de weg. Zo is er sprake van gladheid, waarschuwt Rijkswaterstaat. "Ondanks alle inspanningen is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven."

Mensen die toch de weg op moeten - bijvoorbeeld omdat ze een cruciaal beroep hebben - wordt aangeraden om de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. "Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen."

Trein: stel reis uit of zoek alternatief
NS en ProRail doen 'hun uiterste best' om deze maandag treinen te laten rijden. Zondag reed al een groot gedeelte van de dag treinen helemaal niet vanwege het extreme winterweer. De hevige sneeuwval en wind veroorzaken veel storingen op het spoor. Reizigers wordt gevraagd, waar mogelijk, hun reis uit te stellen of een alternatief te zoeken.

Wisselstoringen
In het hele land treden sinds zondagochtend wisselstoringen op. "De wisselverwarming werkt, maar komt niet door de laag sneeuw. Hierdoor kunnen wissels niet meer bewegen. De storingsploegen van ProRail werken hard om dit op te lossen, maar de wind blaast de sneeuw weer terug op de wissels. De sneeuwval in combinatie met wind houdt de hele avond aan. De verwachting is dat we de storingen niet allemaal kunnen verhelpen en mogelijk kunnen de storingen zelfs terugkeren door dit specifieke weertype."

Busvervoer
Wie gebruik wil maken van de bus wordt aangeraden de reizigersinformatie goed in de gaten te houden. Arriva laat weten dat er zeker tot tien uur maandagochtend geen bussen rijden. Een woordvoerder van Hermes liet zondag weten dat die busmaatschappij maandagochtend eerst de busroutes verkent of ze veilig genoeg zijn om te rijden. "We proberen de gebruikelijke dienstregeling zo snel mogelijk te hervatten. Dit zal helaas niet in de ochtendspits lukken. Onze excuses voor het ongemak."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!