Liveblog

Coronanieuws: 369 nieuwe besmettingen, ruim half miljoen mensen gevaccineerd

9 februari 2021 om 06:13 • Aangepast 17 februari 2021 om 09:40
nl
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Door de sneeuw en zondag gesloten teststraten zijn de coronacijfers vertekend. Brabant telde er 369.
  • In de Brabantse ziekenhuizen werden het afgelopen etmaal 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
  • Er zijn inmiddels 13.000 huisartsen en ruim een half miljoen mensen gevaccineerd.
  • De coronarellen zorgen voor ruim een miljoen euro aan schade.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.45
Dit liveblog is afgesloten.

22.15 - Zorgen bij OMT-leden over verkiezingen
Deskundigen uit het Outbreak Management Team (OMT) maken zich zorgen over het risico van het houden van verkiezingen midden in een mogelijke derde coronagolf.

Het kabinet heeft het OMT nog niet om advies gevraagd over of en hoe de verkiezingen kunnen doorgaan, maar verschillende leden vinden dat het OMT de potentiele gevolgen ervan moet bespreken en doorrekenen, blijkt uit een rondgang van NRC. "Het heeft gewoon risicos, die oet je becijferen", zegt arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans.

Het kabinet heeft tot nu toe, gesteund door de Tweede Kamer, steeds gezegd dat de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart met de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen doorgaan. Vorige week pleitte een aantal burgemeesters in NRC wel voor uitstel.

De prognoses voor half maart zijn nu nog wel erg onzeker, zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten. "Krijg je dan een piek, dan is dat een heel slecht moment om veel mensen bij elkaar te brengen, zoals bij verkiezingen. Het gaat om de vraag: welk epidemiologisch risico ben je bereid te nemen?"

20.15 - Opnieuw problemen met ICT-systeem van de GGD
Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD. Dit keer gaat het om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden.

Om in te loggen op de site is een DigiD nodig. Volgens toezichthouder Logius voldoet het systeem op zes punten niet, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Er is volgens de toezichthouder "geen sprake van een onveilige situatie".

18.15 - Tot 51 dagen jeugddetentie voor avondklokrellen Eindhoven
Drie minderjarigen zijn dinsdag door de kinderrechter in Den Bosch veroordeeld tot 51 dagen jeugddetentie, waarvan 30 dagen voorwaardelijk, voor hun aandeel tijdens de avondklokrellen in Eindhoven. Het gaat om twee 17-jarige jongens uit Eindhoven en een leeftijdsgenoot uit Heeze.

De jongens waren op 24 januari aanwezig bij een demonstratie in het centrum van Eindhoven tegen onder meer de coronamaatregelen. De demonstratie liep flink uit de hand, toen een groep zich tegen de politie keerde. Er werden onder meer stenen en fietsen naar de politie en ME gegooid, ruiten ingegooid en winkels geplunderd.

De hoogste straf heeft de kinderrechter opgelegd aan de 17-jarige Eindhovenaar die met een wapenstok slaande bewegingen richting agenten maakte. Bovenop de jeugddetentie komt hij als bijzondere voorwaarde onder toezicht te staan van de jeugdreclassering. Ook krijgt hij vier weken huisarrest.

Zijn plaatsgenoot krijgt 50 dagen jeugddetentie, waarvan 34 dagen voorwaardelijk, voor het gooien van stenen naar de politie. Ook krijgt hij toezicht van de jeugdreclassering, moet hij meewerken aan dagbesteding en krijgt hij huisarrest en een verbod om in het centrum van Eindhoven te komen zolang de reclassering dat nodigt vindt. Ook de jongen uit Heeze is veroordeeld voor het gooien van stenen naar de politie. Hij krijgt 40 dagen jeugddetentie waarvan 24 dagen voorwaardelijk.

De politierechter in Den Bosch legde afgelopen week flinke straffen op aan volwassen relschoppers tijdens de avondklokrellen. De hoogste straf was voor een 18-jarige man die onder meer een auto van ProRail ondersteboven gooide en stenen gooide naar de politie. Hij moet acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk, de cel in.

18.10 - Kabinet verlengt coronawet met drie maanden tot 1 juni
Het demissionaire kabinet wil de coronawet die op 1 maart afloopt, verlengen tot 1 juni, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Deze wet, waarin de meeste coronamaatregelen vervat zijn, is tijdelijk en moet elke drie maanden officieel worden verlengd. Daarbij moet ook de Raad van State telkens advies uitbrengen over de noodzaak ervan.

De belangrijkste adviseur van het kabinet is het eens met een verlenging, omdat er nog steeds sprake is van een zeer ernstige situatie in alle regio's. De raad verwijst naar de laatste brieven van het kabinet en de recente aanscherpingen zoals de avondklok en de verplichting van een negatieve test bij internationale reizen. De maatregelen uit de coronawet zullen naar verwachting in de komende maanden ook noodzakelijk zijn, aldus de Raad van State.

De Eerste en Tweede Kamer kunnen over de verlenging in debat. Als ze dat niet binnen een week willen doen, dan gaat de verlenging automatisch in.

17.44 - Bijna 130.000 zorgmedewerkers en ruim 45.000 leraren besmet
Het coronavirus is in het afgelopen jaar vastgesteld bij 129.150 mensen die in de zorg werken en bij 45.875 medewerkers van scholen en kinderdagverblijven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet waar ze besmet zijn geraakt, dat zou ook buiten het werk om kunnen zijn gebeurd.

Ten opzichte van vorige week is het aantal coronagevallen in de beide beroepsgroepen gestegen met respectievelijk 3411 en 859. Het RIVM houdt van een aantal beroepsgroepen de besmettingscijfers bij, omdat zij mogelijk meer risico lopen besmet te raken.

In totaal 828 mensen uit de zorg en 257 onderwijs- en kinderopvangmedewerkers werden zo ziek door het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Van 25 zorgmedewerkers en 9 mensen uit het onderwijs is bekend dat ze aan het virus zijn overleden.

17.40 - Koning Willem-Alexander bedankt RIVM voor 'gigantische inzet'
Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven bezocht. Hij dankte iedereen die betrokken is bij het RIVM voor hun "gigantische inzet" onder vaak moeilijke omstandigheden. Dankzij het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, aldus de koning, maar de RIVM'ers moeten ervoor zorgen dat obstakels uit de weg worden geruimd.

17.30 - PCR-laboratorium gesloten
Een laboratorium waarmee commerciële coronatester PCRtestNederland zaken doet, mag niet meer vaststellen of mensen het coronavirus onder de leden hebben. Het lab moet per direct dicht, op bevel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het is de eerste keer dat de toezichthouder zo’n straf oplegt.

De IGJ controleerde het lab vorige week en constateerde ‘acute en ernstige risico’s’. Zo was het lab niet geschikt voor het vaststellen van testuitslagen. Onzeker is of de labmedewerkers goed opgeleid waren voor het werk. Onduidelijk is of de misstanden bij het lab hebben geleid tot verkeerde diagnoses. PCRtestNederland heeft teststraten in onder meer Breda en Eindhoven, die overigens wel gewoon mogen openblijven.

17.00 - Aantal Brabantse besmettingen vorige week gedaald tot 4273
In Brabant is het aantal positieve coronatests afgelopen week gedaald tot 4273. Vorige week lag dat nog op 5063. In de rest van Nederland is eenzelfde beeld te zien. Daar daalde het aantal positieve tests met 14 procent tot 24.668. De daling geeft deels een vertekend beeld weer, omdat teststraten van de GGD op zondag en maandag dicht waren vanwege het winterweer.

De landelijke daling is ondanks de gesloten teststraten kleiner dan de voorgaande weken. Van alle mensen die zich lieten testen, kreeg 10,7 procent een positieve uitslag. Dit percentage is afgenomen ten opzichte van voorgaande weken. Het RIVM stelt dat de Britse coronavariant oprukt, maar die opmars deels teniet gedaan wordt door de strenge lockdown.

16.55 - Horeca komt met eigen corona-routekaart voor sector
De horecasector wil dat er meer mogelijkheden komen voor horecabedrijven om open te gaan. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft daartoe zijn plannen in een eigen routekaart gegoten als alternatief voor die van de overheid. Ze willen onder meer dat er ruimere openingstijden voor restaurants komen bij de lagere risiconiveaus en alcoholverkoop in horeca moet kunnen als dat elders verboden is. Ook moeten nachtclubs en zalencentra weer open kunnen

Waar de overheid de voltallige horeca onderverdeelt in restaurants en overige horeca, is die van de routekaart van KHN fijnmaziger. De horecasector wil aparte regels voor eet- en drinkgelegenheden, zaalverhuur, buitenterassen en clubs en nachtleven.

16.30 - Ruim een half miljoen mensen gevaccineerd tegen corona
Iets meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben tot nu toe een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het gaat om 504.736 mensen. Dat zijn er bijna 177.000 meer dan een week eerder, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het vaccinatieprogramma leidt.

Van de gevaccineerden hebben 66.409 mensen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zijn tegen het virus.

16.20 - UWV verwacht veel steunaanvragen vanwege verlenging lockdown
Vanwege de verlengde lockdown verwacht uitkeringsinstantie UWV opnieuw veel aanvragen als volgende week het vierde loket opent voor coronasteun. Volgens UWV-bestuurder Janet Helder duurt de lockdown nu al bijna twee maanden en heeft deze een grote impact op werkgevers, zeker in de horeca en de detailhandel. "We verwachten daarom dat het maandag meteen weer druk wordt."

Maandag 15 februari kunnen werkgevers vanaf 09.00 uur voor de vierde keer terecht voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden januari tot en met maart 2021. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden.

15.50 - Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gedaald. In totaal zijn nu 2010 patiënten met Covid-19 opgenomen, 24 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15.30 - 369 nieuwe besmettingen, beeld vertekend
In Brabant zijn sinds maandag 369 nieuwe coronabesmettingen geteld. Volgens het RIVM kwam het Nederlandse totaal uit op 1779 meldingen. Het instituut liet eerder al weten dat de cijfers tot en met woensdag een vertekend beeld geven, omdat zondag de teststraten in het hele land dicht waren vanwege het barre winterweer. Maandag bleven er ook nog een aantal gesloten.

De GGD'en moesten zondag ongeveer 20.000 afspraken afzeggen. Die worden verplaatst naar andere dagen. Aan de andere kant is het denkbaar dat sommige mensen ook nu nog niet naar de teststraat gaan vanwege kou, sneeuw en gladheid.

Wachten op privacy instellingen...

15.00 - Britse variant verspreidt zich minder snel
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft voorlopig dalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen week 24.668 meldingen van positieve tests, 14 procent minder dan de week ervoor. Het instituut laat in het midden in hoeverre dat komt door de sluiting van teststraten vanwege het winterweer.

Naar verhouding gaat het steeds vaker om de Britse variant, maar die versie van het virus verspreidt zich wel minder snel dan voorheen. Het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant is gedaald van 1,28 naar 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met de Britse variant gemiddeld 113 anderen aansteken. Het reproductiegetal van de oude varianten zakte van 0,86 naar 0,80. "De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben hun vruchten afgeworpen", concludeert het RIVM.

14.30 - Duizenden aanmeldingen voor #skipdecoronadip van Rode Kruis
Ruim 4400 mensen hebben zich aangemeld voor de uitdaging van het Rode Kruis om meer vrolijkheid te brengen in de coronacrisis. De zogenoemde #skipdecoronadip werd maandagochtend gelanceerd en richt zich vooral op jongeren. Twee psychologen geven deelnemers een week lang elke dag een mail met tips en activiteiten in hun mailbox.

"Het geeft duidelijk aan hoe groot de behoefte is om een positieve draai te geven aan het dagelijks leven in deze tijden", zegt Madelon Bronner, een van de betrokken psychologen van het Rode Kruis.

Veel jongeren zijn somber tijdens de coronacrisis en zien op tegen de komende maanden waarin ze nog met het virus te maken zullen hebben. Volgens een online-onderzoek van de hulporganisatie, uitgezet onder 713 Nederlanders in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 30 jaar, ligt dat percentage op ruim 70. Onder de jongeren die zeggen regelmatig of vaker met gevoelens van eenzaamheid of somberheid te kampen, is dit zelfs 90 procent.

Wachten op privacy instellingen...

14.30 - Verzekeraars: zeker 1 miljoen euro schade door avondklokrellen
De rellen die ontstonden na de invoering van de avondklok hebben voor zeker 1 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat schat het Verbond van Verzekeraars op basis van de schademeldingen die zijn leden tot nu toe hebben ontvangen.

De raming gaat puur om de verzekerde schade, waarschuwt de branchevereniging. De totale schade voor ondernemers is groter, omdat niet alle getroffen ondernemers verzekerd waren tegen dit soort schade of niet alle risico's hadden afgedekt. De overheid heeft dinsdag een loket geopend om ondernemers te compenseren voor de schade zie ze niet vergoed krijgen van hun verzekeraar.

Na de invoering van de avondklok kwam het in meerdere steden tot zware rellen. Onder andere in Eindhoven en Den Bosch ontstonden ongeregeldheden. In enkele gevallen gingen relschoppers ook over tot het plunderen van winkels.

12.05 Zorgmedewerkers als frontsoldaten in strijd tegen corona geportretteerd
Twintig zorgmedewerkers van organisatie tanteLouise in Bergen op Zoom worden vereeuwigd door kunstenaar Mart Franken. Met dit project brengt hij een ode aan al die mensen die door de coronacrisis alle zeilen moeten bijzetten om kwetsbare mensen te beschermen tegen het virus en een zo goed mogelijk leven te bieden. "Echte helden zie je maar zelden", rijmt Franken.

Zorgmedewerkster Nelie Braspenning van tanteLouise in Bergen op Zoom nam plaats op de stoel van de schilder.

11.52 - Er liggen 356 patiënten in de Brabantse ziekenhuizen
In de afgelopen 24 uur zijn er 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Daar liggen nu in totaal 356 mensen met COVID-19.

Er zijn 42 mensen uit het ziekenhuis ontslagen en vier patiënten moesten worden overgeplaatst. Er zijn het afgelopen etmaal vijf overlijdens gemeld.

11.45 - Definitief geen Elfstedentocht vanwege coronamaatregelen
Ook nu de schaatskoorts sterk oploopt in Nederland, blijft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vierkant achter het eerder ingenomen standpunt staan: een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie. "Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk", zegt voorzitter Wiebe Wieling.

08.36 - Mag zoon- of dochterlief naar school of kinderdagverblijf met snottebel?

Voor wie het spoor bijster is wat betreft het snottebellenbeleid op basisscholen en kinderdagverblijven: de beslisboom biedt uitkomst.

08.26 - Prikcampagne Italië komt op stoom
Italië kan vanaf Pasen 10 miljoen mensen per maand gaan inenten. De directeur van het Italiaans medicijnagentschap AIFA Nicola Magrini noemt dat in de krant Corriere della Sera het begin van het op grote schaal vaccineren tegen het coronavirus.

08.10 - 2021 is goed begonnen voor uitzendbureau Randstad
Uitzender Randstad is het nieuwe jaar goed begonnen. Volgens topman Jacques van den Broek zit de uitzender qua activiteiten weer op het niveau van voor de coronacrisis. Sinds april vorig jaar, toen de crisis in volle hevigheid te merken viel, is volgens de Randstad-baas sprake van opbrengsten die maand op maand hoger uitvallen. Randstad merkt onder andere een aanhoudende vraag naar essentiële diensten in de gezondheidszorg, logistiek, supermarktenbranche en e-commerce.

06.01 - Weekcijfers RIVM vertekend door sluiting teststraten
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel nieuwe coronagevallen in de afgelopen week zijn geregistreerd. Het aantal zal lager liggen dan dat van vorige week, maar dat komt vooral doordat de teststraten zondag dicht waren vanwege het winterweer. Op maandag waren veel locaties weer open, maar het is niet bekend hoeveel mensen vanwege de sneeuw hebben besloten toch maar niet naar een teststraat te gaan. Daardoor is het moeilijk om aan de hand van de weekcijfers vast te stellen hoe de uitbraak in Nederland ervoor staat.

05.59 - Coronavaccins op amateuristische wijze vervoerd
Een aantal coronavaccins is op amateuristische wijze vervoerd onder meer door de plaatselijke krokettenleverancier. Sommige andere vaccins zijn zodanig door elkaar geschud dat ze moesten worden vernietigd, meldt het AD. De inspectie wil nu strengere transporteisen.

De coronavaccins zijn in Nederland niet altijd even professioneel vervoerd, stelt het AD na onderzoek van verschillende video's waarop het vervoer is vastgelegd. Op beelden is bijvoorbeeld te zien hoe een plaatselijke krokettenleverancier een zorginstelling helpt bij het vervoer van het Pfizer/BioNTech-vaccin waarbij het uiterst belangrijk is dat het goed gekoeld blijft.

05.56 - 13.000 huisartsen gevaccineerd
De ziekenhuizen hebben tot nu toe 13.600 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten gevaccineerd. Ze hebben een eerste vaccin van Moderna gekregen. Dat meldt het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Vorige week is volgens het LNAZ de tweede lichting vaccins aangeleverd. Zaterdag zijn de ziekenhuizen s avonds doorgegaan met vaccineren vanwege de voorspelde code rood op zondag vanwege de zware sneeuwval. Daardoor zijn de geplande vaccinaties voor het weekend vrijwel allemaal gezet, aldus het netwerk.

05.55 - Vakbond vindt heropenen basisscholen onverantwoord
Vakbond Leraren in Actie (LIA) is niet blij met het besluit van het kabinet om basisscholen en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig te heropenen. "Dat is niet veilig, niet verantwoord en niet aanvaardbaar", aldus de bond in een open brief aan minister Arie Slob van Onderwijs.

Een groot aantal basisscholen en ook kinderopvanglocaties ging maandag weer open, nadat ze half december de deuren hadden gesloten voor fysiek onderwijs wegens het coronavirus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!