Op 27 februari 2020 werd in Brabant de eerste coronabesmetting vastgesteld in Nederland. Sindsdien beheerst de coronacrisis ons leven. In dit dossier verzamelen we alle verhalen voor je.

Artikelen over Corona in Brabant

Extra beveiliging na corona-uitbraak in azc Oisterwijk: jongeren moeilijk in quarantaine te houden

Het azc in Oisterwijk heeft beveiligers en extra personeel ingezet om ervoor te zorgen dat jonge asielzoekers in quarantaine blijven in de barakken op het terrein. Sinds vorige week zijn er vijf jonge asielzoekers besmet met corona. Alle 42 jongeren van 13 tot 18 jaar moesten daarna in quarantaine. Op donderdag en zaterdag moest de politie naar het azc komen om in te grijpen nadat een van hen door het lint ging.

Politieauto's donderdag bij het azc in Oisterwijk (foto: Toby de Kort/SQ Vision).

Horecaondernemers zetten actie door en gaan 17 januari open: 'De steunmaatregelen zijn niet genoeg'

De grote groep horecaondernemers die dreigt illegaal de deuren op 17 januari te heropenen, houdt de poot stijf. Omdat er geen betere steunmaatregelen komen, hebben de kroegbazen en restauranthouders het vertrouwen in het kabinet nu officieel opgezegd. Omroep Brabant maakte afgelopen vrijdag al bekend dat zo'n vijftig afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland, waarvan zo'n twintig uit Brabant, in actie komen.

Archieffoto: Pickpic

Deze heerlijke kerstpakketten helpen mensen met een verstandelijke beperking aan werk

In Breda zijn ze druk bezig met het inpakken van kerstpakketten. Allemaal voor het goede doel, want Stichting Nora Werkt probeert zo het hoofd boven water te houden. De stichting zorgt dat mensen met een verstandelijke beperking werkervaring op kunnen doen. Maar door corona lukt dat nu niet. Samen met Breda Maakt Mij Blij stelde ze een kerstpakket samen om blij van te worden én om te zorgen dat de stichting kan voortbestaan.

Het team van Nora Werkt aan het werk (foto: Omroep Brabant).

Winkeliers willen verkoopverbod vuurwerk bij rechter aanvechten: 'Pure propaganda kabinet'

Twee winkeliers uit Milheeze en Rijen stappen met ongeveer 150 collega’s naar de rechter om toch vuurwerk te kunnen verkopen eind dit jaar. Ze vinden dat het kabinet veel te laat heeft besloten om al het vuurwerk te verbieden. "De trein was al in volle vaart toen de regering het besluit nam", aldus hun advocaat Lex de Jager. Ook zijn ze van mening dat met het besluit een bedrijfstak de nek wordt omgedraaid.

Foto: Pexels.

Brabantse burgemeesters wilden verbod op Black Friday om drukte te voorkomen, maar kabinet weigerde

Voorzitters van de drie veiligheidsregio's in Brabant John Jorritsma, Theo Weterings en Jack Mikkers hebben samen met de andere 22 burgemeesters in het Veiligheidsberaad aan het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden. Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zondag in tv-programma Buitenhof. Zaterdag sloot onder meer Eindhoven eerder de winkels omdat er veel te veel publiek in de binnenstad was.

Druk in de binnenstad van Eindhoven (foto: Joris Dirckx).

Sabine krijgt op de eerste hulp ook jongeren die het leven niet meer zien zitten door corona

Sabine Wittens is arts op de eerste hulp van het ETZ in Tilburg. De laatste nachten heeft ze veel jonge patiënten gezien die door de coronacrisis psychisch helemaal met zichzelf in de knoop zijn geraakt. Die zichzelf van het leven willen beroven door veel te veel medicijnen in te nemen of zichzelf verwonden. “Corona is niet alleen die benauwde patiënt die we naar de ic brengen. Ook jonge mensen hebben problemen.”

Sabine Wittens, arts op de spoedeisende hulp van het ETZ (foto: Sabine Wittens)

Italiaanse toestanden in ziekenhuizen voorkomen door opvang coronapatiënten in zorginstellingen

Instellingen voor langdurige zorg schieten ziekenhuizen te hulp door op grote schaal vervroegd coronapatiënten over te nemen, die iets minder ziek zijn. Sinds het begin van de coronacrisis vingen thuiszorgorganisaties en zorghuizen in Brabant zo al 1300 patiënten op. Mede hierdoor werden 'Italiaanse toestanden' in de ziekenhuizen vermeden, is de overtuiging van het Actiecentrum Overplaatsingen VVT dat deze verhuizingen regelt.

Verpleegkundige Melissa Raats meet de bloeddruk van mevrouw Koot (foto: Omroep Brabant).