Video

Sandra leed onder long covid, maar voelt zich als herboren: 'Geniet weer'

12 mei om 19:00 • Aangepast 22 mei om 02:04
nl
Feesten en genieten van het leven, dat was voor Sandra van den Heuvel uit Oss (48) drie jaar lang niet mogelijk. In 2021 werd ze besmet met corona en bleek ze long covid te hebben, maar nu voelt ze zich weer als herboren. En dat terwijl ze al die jaren in onzekerheid zat en ze zichzelf niet meer herkende. "Het leven kan nu echt verdergaan op een manier zoals ik dat graag wil."
Profielfoto van Luuk Glaap
Geschreven door
Luuk Glaap

Zondag vertelde Sandra in het Omroep Brabant-praatprogramma KRAAK. hoe de ziekte jarenlang haar leven verwoestte en dat na een lange zoektocht ze nu weer kan leven. "Ik nam samen met mijn man deel aan een training waarbij mijn brein wordt geprikkeld en waarin je leert om met chronische stress om te gaan", vertelt Sandra. "Op de tweede dag gebeurde er iets in mijn lijf en ik begon midden in de groep heel hard te huilen."

"Het waren tranen van vreugde en toch voelde het ook heel dubbel. Waarom moest ik hier drie jaar voor ziek zijn en kan ik me nu ineens beter voelen..", zegt Sandra. "Bij thuiskomst wilde ik het eerst niet aan de kinderen vertellen, omdat ik het nog even rustig aan wilde doen. Ik kon het alleen niet meer voor me houden en heb meteen gezegd dat ik me weer 'mama' voel."

"Ik kan weer feesten en lig niet meer dagenlang op de bank."

Sandra kan het zelf nog amper geloven en dacht eerst nog dat ze een terugval zou krijgen, want ze weet waar ze vandaan kwam. "Er komen af en toe nog fragmenten terug dat ik veel aan het uitrusten was op de bank. En dat ik zelfs hier na een eerdere uitzending eerst even moest liggen om bij te komen", vertelt ze over een eerder bezoek aan het praatprogramma van Omroep Brabant.

Dat hoeft dit keer niet en ook niet als Sandra thuis is. Haar dagen zijn weer gevuld, al is nog niet alles terug. "Mijn conditie is nog minder, maar ik vind het al heel knap dat ik vijf kilometer kan wandelen. En ik sta zelfs al op de tennisbaan. Vanmiddag ga ik naar verjaardag van een vriendin die vijftig is geworden en dan ga ik lekker feesten."

"Dat de training voor mij helpt, betekent niet dat het voor iedereen helpt."

Van den Heuvel voelt zich dus herboren door de therapeutische training die ze heeft gevolgd, maar wil niet zeggen dat die training een wondermiddel is voor alle andere 90.000 mensen die lijden aan long covid. "Ik heb zelf ook heel veel behandelingen gedaan om van long covid af te komen, zoals in een zuurstofkamer zitten, maar bij mij hielp dat niet."

"Dat de training die ik heb gevolgd voor mij helpt, betekent niet dat een ander daar ook mee geholpen is. Ik krijg dagelijks telefoontjes van mensen die ook willen genezen van long covid, maar het is dus niet makkelijk. Ik raad ze altijd wel aan om voor zulke trainingen en therapieën open te staan, omdat het zomaar effect kan hebben."

Kijk hier het hele gesprek terug van Sandra in het Omroep Brabant-praatprogramma KRAAK.:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!