Nieuwe coronagewoontes verdwijnen: 'Zoenen zit in ons systeem'

24 februari 2023 om 20:00 • Aangepast 7 maart 2023 om 02:04
nl
Lange tijd dachten we dat we elkaar nooit meer een ongedwongen knuffel konden geven, naar een drukbezocht festival konden gaan of met de hele familie aan tafel zouden zitten. Het coronavirus en alle restricties die erbij hoorden, leken het nieuwe normaal. Donderdag liet het OMT in een advies weten dat we kunnen stoppen met testen. “Het coronavirus hoort erbij”, zeiden ze. En ook van nieuwe coronagewoontes nemen we weer net zo makkelijk afscheid, voorspellen deskundigen.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

"Testen op corona is niet meer nodig. Het virus hoort nu eenmaal bij het dagelijkse leven." Dat adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) donderdag aan het kabinet. Daarmee beheerst het virus niet langer ons leven.

Dat was lange tijd anders toen 'het nieuwe normaal' de boventoon voerde en er angsten waren dat we voor eeuwig afstand moesten houden. Gewoontes zoals de handen continu wassen, elkaars ellebogen aantikken of een boks geven, waren wennen voor veel mensen.

"Boksen en ellebogen zullen verdwijnen."

Omgekeerd voelt het daarentegen snel weer normaal, volgens gedragsdeskundige dr. Leo Ligthart. "Sommige mensen geven nog steeds een boks, maar zoenen zit in ons systeem omdat het een sociale norm is. De boksen en ellebogen zullen uiteindelijk verdwijnen."

Socioloog dr. Tim Reeskens van Tilburg University schreef samen met andere onderzoekers een boek over de gevolgen van de pandemie. Hij zag ook nieuwe gewoontes waar we na de crisis net zo lief weer vaarwel tegen zeiden. "Tijdens de coronacrisis voerden meer mannen huishoudelijke taken uit. Die rolverdeling is na de pandemie weer rechtgetrokken."

"Wél meer bewust van onze gezondheid."

Toch zijn ook dingen die we geleerd hebben tijdens de crisis. "We zijn ons meer bewust van gezondheidsrisico's waardoor we alerter zijn. Dat kan positief zijn om uitbraken van andere overdraagbare ziektes te voorkomen", zegt Ligthart.

We zijn niet alleen bewuster van onze gezondheid maar ook van ons gedrag, denkt Reeskens. "Het belangrijkste dat we geleerd hebben, is dat we samen meer doden kunnen voorkomen als we ons gedrag in de hand houden. Niet iedereen was even gehoorzaam, maar voor een volgende pandemie is het nuttig om te weten dat ons gedrag wel degelijk invloed heeft."

LEES OOK: Carnaval geeft stijgende coronacijfers een zet: 'Virus krijgt extra kans'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!