Coronastreep terug in centrum Breda: 'Herinnering aan moeilijke tijd'

27 september om 12:55 • Aangepast 6 oktober om 02:01
nl
'In herinnering aan een tijd die om afstand vroeg, maar vooral verbinding bracht'. Deze tekst prijkt op een corona plaquette die dinsdagmiddag samen met een stuk coronastreep in de binnenstad van Breda is onthuld. De tegel in de Ginnekenstraat moet een blijvende herinnering zijn aan hoe winkeliers en horecaondernemers zich samen met de gemeente door de strenge coronamaatregelen hebben geworsteld. "Wij hebben als stad voorop gelopen om er in zo'n rotperiode er het beste van te maken", vertelt caféhouder Johan de Vos.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

In maart 2020 kreeg Breda te maken met een fors aantal coronabesmettingen en moest direct strenge maatregelen nemen. De meeste winkels gingen dicht, de horeca sloot haar deuren. "Als ik daar aan terugdenk, dan staan de rode vlekken nog in mijn rug. Ik geloof dat ik in die periode met 86 verschillende sluitingstijden te maken heb gehad", fronst De Vos.

"Slachtoffers of ondernemers, ieder heeft hierin zijn eigen verhaal."

Als voorman van de Bredase horeca heeft Johan de Vos heel wat verhitte discussies met het gemeentebestuur gehad. "En als je dan 's avonds het stadskantoor uitliep, dan bleken de coronabeperkingen de volgende dag weer anders."

De horecaman verzette zich destijds met hand en tand tegen de coronamaatregelen. De tijdelijke sluiting, de invoering van de QR-code, de anderhalvemeter-afstandsregel en het beperkt toelaten van gasten zorgde voor een uitzichtloze situatie voor de ondernemers.

"De samenwerking tussen gemeente en ondernemers is verder gegroeid."

De helft van de drink- en eetgelegenheden kwam uiteindelijk in de problemen. Uit vrees voor wat De Vos 'een bloedbad in de horeca' noemde, stuurde hij onder meer een brandbrief naar premier Mark Rutte en spande een kort geding aan tegen de staat voor versoepeling van de maatregelen.

Hoewel ondernemers en de overheid regelmatig lijnrecht tegenover elkaar stonden, schoot de gemeente Breda de horecazaken ook te hulp. "We zagen dat de ondernemers in winkels en horeca direct keihard werden geraakt, dus zijn we gelijk met elkaar gaan kijken wat er nog wel mogelijk was", vertelt wethouder Boaz Adank. "Zo kwamen we samen op ideeën over verkooppunten buiten de winkel of winkelen op afspraak. En in die twee jaar coronacrisis is die samenwerking echt verder gegroeid."

"Een herinnering aan een periode die voor niemand makkelijk is geweest."

Bij de gedenksteen ligt ook nog een stuk gele streep. Dit is de coronastreep waarmee de straat in twee looproutes werd verdeeld. Wethouder Adank is trots op het monument: "Aan de ene kant herinnert het ons aan een heel zwarte periode, maar het herinnert ons er ook aan dat we samen de schouders eronder hebben gezet om er het beste van te maken. En dat we door dat besef des temeer kunnen genieten van hoe het nu weer is."

Horecaman De Vos beaamt dat. "Daarom is de tekst ook zo gekozen. De plaquette is bedoeld als een herinnering aan een periode die voor niemand makkelijk is geweest. Slachtoffers of ondernemers, ieder heeft hierin zijn eigen verhaal."

"Maatregelen hadden diepe impact op de jeugd."

Vos vervolgt: "In de slechtste tijden leer je elkaar het beste kennen. En achteraf gezien kunnen we de conclusie trekken dat we het als Breda zo slecht niet hebben gedaan." Toch hoopt hij dat er ook lessen voor de toekomst zijn geleerd.

"De coronamaatregelen hadden een hele diepe impact op vooral de jeugd. Tieners die de leukste periode van hun leven ontnomen is en dat nu proberen in te halen. En dat proberen wij nu als horeca in goede banen te leiden. Voor de toekomst mag best wel meer energie worden gestoken in het leren van deze conclusies."

De corona herdenkingsplaquette in de Ginnekenstraat in Breda. (foto: Raoul Cartens)
De corona herdenkingsplaquette in de Ginnekenstraat in Breda. (foto: Raoul Cartens)
Wethouder Adank, horecaman De Vos en centrummanager Vermeulen in Breda. (foto: Raoul Cartens)
Wethouder Adank, horecaman De Vos en centrummanager Vermeulen in Breda. (foto: Raoul Cartens)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!