Arts roept op om coronaprikken te blijven zetten: ‘Hoogste piek ooit'

21 december 2023 om 20:03 • Aangepast 9 januari om 02:02
nl
We zitten de laatste weken weer flink te snotteren met z'n allen. Op dit moment lopen er meer mensen met corona rond dan ooit tevoren. Toch moeten mensen die zich extra willen laten vaccineren snel zijn, want vrijdag is de laatste dag dat de coronaprik gehaald kan worden. Onbegrijpelijk zo vlak voor kerst, vindt viroloog Jean-Luc Murk van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. "Die prik kan veel ziekenhuisopnames voorkomen."
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Het aantal coronabesmettingen stijgt de laatste dagen in rap tempo, zo blijkt uit het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. “We hebben nu minstens anderhalf keer zoveel virusdeeltjes gemeten dan eerder het geval was", zegt Murk. Dat betekent dat we de grootste coronagolf hebben sinds de uitbraak van het virus.

"Ik kan me voorstellen dat veel mensen alsnog een prik willen halen."

Toch is dat nu een stuk minder zorgwekkend. De meeste mensen hebben in de afgelopen jaren namelijk flink wat afweer opgebouwd en daardoor is het in de ziekenhuizen rustig. Zo zijn er in het ziekenhuis in Tilburg op dit moment achttien mensen die het virus hebben, maar twee derde daarvan ligt er om een andere reden.

De viroloog hoopt dat dat ook na kerst nog steeds zo is. Sinds oktober kunnen risicogroepen zich namelijk opnieuw laten inenten, maar die extra vaccinatieronde stopt vrijdag. “De helft van die groep heeft zich opnieuw laten vaccineren”, zegt Murk. “Maar ik kan me zomaar voorstellen dat veel andere mensen door die enorme piek schrikken en de prik alsnog wil halen.”

Met het oog op de kerstdagen waarin we massaal samenkomen, roept hij de minister op om nog even door te gaan met vaccineren. “Ik vind dat die prik beschikbaar moet blijven. Want zeker driekwart van de ziekenhuisopnames kan daarmee worden voorkomen.”

"Gebruik je gezonde verstand en breng kwetsbare mensen niet in gevaar.”

Ondertussen adviseert hij mensen die zich toch bedenken om de coronaprik vrijdag nog te gaan halen. En als je ziek bent, raadt hij aan om met kerst bij kwetsbare mensen uit de buurt te blijven. “En ga je wel, hou dan afstand, was je handen en zet een mondkapje op", zegt Murk. Ook als je coronatest negatief is. "Want er gaat van alles rond. Dus gebruik je gezonde verstand als je ziek bent en breng kwetsbare mensen niet in gevaar.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!