Advies: elk jaar een coronaprik voor 60-plussers en kwetsbaren

28 juni 2023 om 11:18 • Aangepast 7 juli 2023 om 02:01
nl
Ben je zestig jaar of ouder, werk je in de zorg of behoor je tot en medische risicogroep dan zou je elk jaar een herhaalprik tegen het coronavirus moeten kunnen krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De herhaalprik kan volgens de Gezondheidsraad het beste in het najaar worden gegeven. Dat kan eventueel in combinatie met de griepprik waarvoor dezelfde groepen al in aanmerking komen. Een herhaalprik in het najaar zorgt volgens de raad voor optimale bescherming in de winter.

In totaal zouden ongeveer 4 miljoen mensen de coronaprik kunnen krijgen, schat de Gezondheidsraad. Het advies gaat nu naar zorgminister Ernst Kuipers. Die moet de knoop doorhakken.

Ook zwangeren
Ook zwangere vrouwen komen in aanmerking voor de herhaalprik. Een coronabesmetting kan bij hen leiden tot ernstige klachten, en de baby kan vroeger ter wereld komen dan de bedoeling is. Het is volgens de raad het beste om te vaccineren bij 22 weken zwangerschap.

Afgelopen najaar konden mensen naar vaccinatielocaties van de GGD om de herhaalprik te krijgen. Als die inenting voortaan wordt gecombineerd met de griepprik kan dat misschien via de huisartsen verlopen, maar ook dat is volgens de Gezondheidsraad aan de minister.

Het is niet nodig om gezonde mensen van 59 jaar en jonger structureel te vaccineren. Zij zijn nog genoeg beschermd, een nieuwe inenting zal volgens de raad 'relatief weinig bijdragen aan aanvullende bescherming tegen ernstige ziekte'.

Het is het eerste advies van de Gezondheidsraad over de aanpak van het coronavirus sinds het einde van de pandemie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!