Gaten in de weg door winters weer, spoedreparaties volgen elkaar in rap tempo op

9 februari 2021 om 19:49 • Aangepast 10 februari 2021 om 09:41
nl
Het verkeer op de snelwegen A27 en A58 kreeg het dinsdagavond voor de kiezen. Door het winterweer waren op diverse plekken gaten in het asfalt ontstaan, waardoor spoedreparaties nodig waren. Robert Vriezen van de ANWB legt uit hoe die gaten ontstaan.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"De gaten in de weg ontstaan doordat er zoab-asfalt op onze wegen ligt. Zoab staat voor zeer open asfaltbeton. Tussen de steentjes in het asfaltbeton zit ruimte", legt Vriezen uit. "Dat is lekker in de zomer omdat het dan geluid absorbeert. Als het regent dan zakt het water er snel in weg en is er weinig opspattend water."

Tussen de steentjes
Maar dit asfalt heeft ook nadeel, zegt Vriezen. "Als het vriest en er wordt gestrooid dan zakt het water tussen de steentjes. Als het water later weer bevriest, zet dit ijs uit waardoor het asfalt uiteindelijk knapt. Doordat er steeds overheen wordt gereden, ontstaat er een soort gravel en op den duur is het een gat in de weg."

Door de strenge vorst ontstaan nu de eerste problemen op de weg. "De gaten moeten gerepareerd worden en dat duurt soms een tijdje. Dan kunnen files ontstaan. Het materiaal moet naar de plek komen, rijbanen worden afgezet en de gaten worden gevuld met asfalt. En dat duurt even voordat het is uitgehard."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.