Grote kans op dooi na het weekend, maar het blijft oppassen op de weg

10 februari 2021 om 09:29 • Aangepast 10 februari 2021 om 11:02
nl
Na komend weekend lijkt er dooi in aantocht. "De wind draait dan wat naar het zuiden", vertelt Wouter van Bernebeek van Weerplaza. "Dan komt er iets minder koude lucht onze kant op en gaan de temperaturen langzaam omhoog."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Er zit nog wel wat onzekerheid in de weerkaarten, hoor", benadrukt Van Bernebeek. "Maar de temperatuur lijkt maandag voorzichtig boven nul te gaan komen. Dan praat je over middagtemperaturen van 2 of 3 graden. De echt felle kou is er dan uit. Maar ik denk dat het in de nachten nog wel een aantal dagen blijft vriezen. Dat zal dan lichte vorst zijn, zo'n beetje tussen -1 en -4 graden."

Het blijft volgens hem oppassen op de weg. "Omdat de vorst in de grond zit, kan het verraderlijk glad worden. Zeker als er wat neerslag valt en als het 's nachts een keer opklaart. Dan komt die vorst zeg maar omhoog. Al het vocht dat op de weg ligt, wordt dan ijs."

Nachten een stuk kouder
Tot maandag blijft het sowieso nog koud. Ook deze woensdag startte fris. "Maar niet zo koud als verwacht", vertelt Van Bernebeek. "De temperatuur lag 's nachts rond de -6, -7 graden. Het was 's ochtends vroeg op veel plaatsen bewolkt. Alleen in het zuiden van de provincie waren er wat opklaringen. Die opklaringen breiden zich in de loop van de dag verder uit. Dan wordt het een mooie winterdag, met uiteindelijk vrij veel ruimte voor de zon en een middagtemperatuur rond -2. Lekker fris."

De rest van deze week wacht ons volgens de weerman van Weerplaza 'veel van hetzelfde'. "De wolkenvelden die we nu nog hebben, zullen de komende dagen verdwijnen. Daardoor worden de nachten een stuk kouder. Dan zie je dat de kans op strenge vorst toeneemt: temperaturen van -10 tot -13, en misschien zaterdag nog wel wat lager."

'Echt mooi winterweer'
Overdag is er tot en met zondag vrij veel ruimte voor de zon. "De temperatuur ligt dan iets onder het vriespunt en er staat niet al te veel wind. Het is de komende dagen echt mooi winterweer."

Wat weet jij over het winterse weer? Doe de quiz!

Wachten op privacy instellingen...

Lees meer over de sneeuw en ijs op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!