Video

Grote politie-actie tegen mestfraude: onder meer inval bij bedrijf in Esbeek

11 februari 2021 om 15:06 • Aangepast 12 februari 2021 om 14:54
nl
De Nederlandse en Belgische politie hebben donderdag vanwege mogelijke mestfraude invallen gedaan op tientallen plaatsen in de grensstreek. In onze provincie werd onder meer onderzoek gedaan bij een bedrijf in Esbeek. In België zijn zeventien mensen gearresteerd, meldt het Belgische Openbaar Ministerie donderdag.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De Nederlandse en Belgische politie doorzochten donderdag samen met de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) huizen en bedrijven op acht plaatsen in onze provincie, Utrecht en in Limburg. In België gebeurde dat op nog eens 24 plaatsen. Bij de Nederlandse doorzoekingen zijn onder meer administratiepapieren, banktegoeden, voertuigen en onroerend goed in beslag genomen.

Foto: Toby de Kort/SQ Vision
Foto: Toby de Kort/SQ Vision

De politie heeft aanwijzingen voor 'grootschalige fraude'. De verdachten zouden mest illegaal hebben afgevoerd naar akkerbouwers en naar vergisters die er biogas van maken. Ook zouden ze testmonsters van mest in hun voordeel hebben gemanipuleerd.

Lucratief om regels te ontduiken
Door het mestoverschot in Nederland en Vlaanderen en de volgens sommige boeren te strikte limieten op het bemesten van boerenland, is het al gauw lucratief om de strenge regels te ontduiken. Fraudeurs jagen ook op de subsidies voor bijvoorbeeld het vergisten van mest. De politie vermoedt dat mestvervoerders, tussenpersonen en verwerkers betrokken zijn bij het sjoemelen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!