Video

De Grote Optocht in het Kielegat ging toch een heel klein beetje door dankzij Bets en Ria

15 februari 2021 om 17:20 • Aangepast 15 februari 2021 om 17:38
nl
De Grote Optocht in het Kielegat is vanwege corona afgelast, maar de fanatieke carnavalsvierders Meike Polman en Mascha Marijnissen wilden daar niets van weten. En daarom trokken de vriendinnen maandag - zoals gebruikelijk - als carnavalsduo Bets en Ria door de Bredase straten.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Ze zijn niet voor één Kielegat te vangen. Meike en Mascha zijn fervente carnavalsvierders en dat doen ze daarom ook dit jaar. Al is het dan maar coronaproof én op alternatieve wijze. Voor het tweetal hoort daar zeker ook de Grote Bredase Optocht bij. Als Bets en Ria trotseerden ze daarom maandagmiddag wind en regen en liepen in een vrijwel verlaten stad de gehele route. Hun thema: 'Tis nie veul mir'.

"We zijn heel bang dat de animo voor de optocht anders verdwijnt."

"Het idee kwam bij een borrel naar boven drijven", vertelt Ria. "We wilden dat er tenminste nog iets doorgaat. We zijn gewoon heel bang dat de animo voor de optocht anders verdwijnt. Vorig jaar gingen vanwege de harde wind optochten in sommige omringende dorpen ook al niet door. We moeten carnaval aan de praat houden. En onszelf ook, want we hebben toch vrij van ons werk, haha."

Het bij vlagen gure weer zorgt er voor dat Bets en Ria hun act als 'De zwakke blaoskapel' maandagmiddag maar mondjesmaat op kunnen voeren. Want praten doet het duo veel en graag tijdens de leutsliert. Desondanks toetert Ria er vrolijk op los en laat Bets haar kunsten als dansmarieke zien. De omstanders reageren wisselend. De meesten liggen in een deuk, een enkeling fietst onverstoorbaar voorbij.

"We vinden het gewoon kei-erg dat iedereen de Grote Optocht moet missen."

"De Grote Optocht is gewoon heel leuk en we vinden het gewoon kei erg dat iedereen die moet missen", zegt Bets. "Al zijn er maar een paar mensen die het leuk vinden, dan is het al geslaagd."

Vorig jaar eindigden Bets en Ria tijdens de Bredase optocht als eerste in hun categorie. Dat zal dit jaar niet anders zijn, want de concurrentie was ver te zoeken.

Bets en Ria als 'De zwakke blaoskapel' op de Havermarkt in Breda.
Bets en Ria als 'De zwakke blaoskapel' op de Havermarkt in Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!