Vindt gedeputeerde De Bie corona ook 'een klein griepje' en rijmt dat met het Brabantse standpunt?

16 februari 2021 om 10:12 • Aangepast 17 februari 2021 om 18:01
nl
Een opmerking van Forum-leider Thierry Baudet zorgt weer voor reuring in Provinciale Staten van Brabant. Baudet zei afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst in Breda dat corona een klein griepje is, waaraan alleen de alleroudsten met onderliggend lijden bezwijken. De Brabantse Forum-gedeputeerde Eric de Bie was op die bijeenkomst. PvdA, D66 en SP willen weten of hij het met Baudet eens en of dat invloed heeft op het Brabantse coronabeleid.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Nog geen twee weken geleden vergaderden Provinciale Staten over gezondheid. Een meerderheid van de Statenleden vond dat corona diepe wonden slaat in de Brabantse samenleving. Daarom moet de provincie doen wat zij kan om de slachtoffers te helpen.

De opmerkingen van Baudet ondergraven volgens de drie oppositiepartijen dat standpunt en dat kan Brabant volgens hen nu niet gebruiken. Solidariteit en bescherming van zwakkeren is volgens hen nu meer dan nodig.

Dat Baudet corona 'een klein griepje' noemt, is volgens de oppositie één ding, maar dat gedeputeerde Eric de Bie erbij stond, is een ander verhaal. De partijen gaan er klakkeloos vanuit dat De Bie de gedachtewereld van Baudet volgt. Zij willen weten wat de andere gedeputeerden daarvan vinden en hoe dit standpunt het provinciaal beleid beïnvloedt.

Opschonen of op scholen?
De SP heeft inmiddels via eigen vragen nog meer olie op het vuur gegooid. Tijdens diezelfde bijeenkomst in Breda zou Eric de Bie gezegd hebben dat hij de politiek, de rechterlijke macht en de journalistiek graag zou willen 'opschonen'. Die woorden zijn in BN DeStem terecht gekomen. Later is dat artikel aangepast met een reactie van De Bie waarin hij ontkent dat hij dat gezegd heeft. Volgens hem heeft hij gezegd dat na de Tweede Kamer en het provinciebestuur ook op scholen, in de rechterlijke macht en in de journalistiek FvD-aanhangers zich moeten laten horen. Volgens De Bie zijn er geluidsopnamen waarop te horen is dat hij niet 'opschonen' maar 'op scholen' zegt.

Op Twitter houdt de journalist vol dat De Bie dat wel degelijk gezegd heeft. De SP twijfelt niet aan de woorden van de journalist en zegt dat de gedeputeerde achteraf makkelijk praten heeft. Omdat Eric de Bie op de bijeenkomst van Forum geen tegengas heeft gegeven toen het over corona ging en de partij er niet aan twijfelt dat de gedeputeerde heeft gesproken over het 'opschonen' van politiek, rechterlijke macht en journalistiek vindt de SP dat hij een grens heeft overschreden.

De SP begrijpt dat er in campagnetijd stevige uitspraken gedaan worden. "Dat hoort erbij en het is goed om juist ook de politieke verschillen tussen partijen te laten zien en horen. Maar tegelijkertijd zit er wat de SP betreft wel een grens aan het betamelijke. De heer De Bie is naast lid van Forum voor Democratie, ook lid van het Brabantse bestuur. Een bestuur dat er voor alle Brabanders hoort te zijn," aldus de socialisten.

'Hef samenwerking met racisten op'
DWARS, de jongerenafdeling van GroenLinks, heeft dinsdag een oproep aan de Brabantse politiek gedaan te breken met Forum voor Democratie. Aanleiding is de beschuldiging aan het adres van Baudet dat hij racistische appjes zou hebben verstuurd.

“De Brabantse coalitiepartijen maken door niet te handelen in feite dezelfde keuze als de Brabantse Forummers. Zij kiezen er keer op keer voor om racisme en antisemitisme weg te wuiven als grapje, of als een probleem dat zich alleen in de Haagse politiek afspeelt. Het is hoog tijd dat VVD, CDA en Lokaal Brabant racisme niet alleen met woorden, maar ook met daden bestrijden: hef de samenwerking met de racisten van Forum op en zet in op een groene, sociale en vooral tolerante koers voor onze mooie provincie,” aldus DWARS.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.