'Politiemol' Mark M. moet ruim 64.000 euro betalen

19 februari 2021 om 15:50 • Aangepast 22 februari 2021 om 10:24
nl
'Politiemol' Mark M. moet ruim 64.000 euro aan de staat betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald. Het gaat om geld dat M. verdiende met het verkopen van informatie uit de politiesystemen aan criminelen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Mark M. werkte bij de Nationale Recherche in de regio Eindhoven. Hij leverde in de periode van 2011 tot 2015 regelmatig informatie aan criminelen over personen en lopende onderzoeken. In de strafzaak kreeg M. vijf jaar cel voor schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, omkoping en witwassen.

Uit financieel onderzoek blijkt dat de verdachte in de betreffende periode ruim 77.000 euro méér heeft uitgegeven dan dat hij legaal in bezit kon hebben.

Geleend geld
M. verklaart hierover dat hij 60.000 euro van zijn ex-partner had geleend en daarnaast nog eens datzelfde bedrag kreeg van een investeerder. De rechtbank verwerpt dit verhaal bij gebrek aan bewijs.

Wel stelt de rechtbank - samen met de officier van justitie - vast dat de verdachte nog andere legale inkomsten had waarmee rekening moet worden gehouden. Dit gaat onder meer om de verkoop van zijn auto.

Korting
De totale illegale winst heeft de rechter becijferd op 67.000 euro. Omdat het Openbaar Ministerie de ontnemingszaak veel te lang heeft laten liggen, gaat van dat bedrag 3000 euro af.

M. liep in 2015 tegen de lamp. In 2018 kwam hij door een fout van justitie vrij. Hij vertrok vervolgens naar Oekraïne. Zijn proces in hoger beroep heeft hij daar via een videoverbinding bijgewoond. Vorig jaar keerde hij terug naar Nederland om zich te laten insluiten. De man heeft altijd ontkend dat hij informatie heeft verkocht. Er loopt nog een cassatieprocedure bij de Hoge Raad.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.