Minder boetes voor kleine overtredingen, want politie wil meer loon: 'Wel een vervelend moment' - Omroep Brabant
Video

Minder boetes voor kleine overtredingen, want politie wil meer loon: 'Wel een vervelend moment'

21 februari 2021 om 12:02 • Aangepast 1 maart 2021 om 14:18
nl
De politie gaat vanaf maandag actievoeren voor meer loon en schrijft daarom geen boetes uit voor kleine overtredingen als geen richting aangeven, door rood lopen en in een portiek rondhangen.
Profielfoto van Marielle BijlmakersProfielfoto van ANP
Geschreven door
Marielle Bijlmakers & ANP

"Wij vragen niks geks", zegt projectleider Maarten Brink van de vier politiebonden. "We willen 2,5 procent inflatiecorrectie en koopkrachtbehoud, maar het kabinet wil niet verder gaan dan 1,3 procent. "Het is extra pijnlijk dat we het in deze tijd moeten doen. We zien hoe de maatschappij er nu voorstaat, maar de politie heeft het aardig voor de kiezen gekregen en het thuisfront ook."

Heel treurig
Met de rellen in het achterhoofd en de coronacrisis die extra inzet van de politie vraagt vindt Brink het heel treurig dat de minister niet verder wil gaan dan die 1,3 procent verhoging. Voor hun inzet tijdens de rellen kreeg de politie veel lof. "Mooie woorden zijn leuk voor een tijdje", zegt Brink. "Maar daar kopen de politiemensen geen brood voor."

"We vragen alleen koopkrachtbehoud en over alle andere onderwerpen zijn we het eens geworden. Het is triest dat het kabinet de onderhandelingen laat stuklopen op 1,2 procent", meent Brink.

Publieksvriendelijke acties
De politie laat weten dat de acties publieksvriendelijk zullen zijn. Boetes worden 'in principe' niet uitgedeeld, maar het kan nog altijd gebeuren. Op straat in Etten-Leur is er wel begrip voor de acties. "Dat is een goede manier van actievoeren", vindt een moeder die met haar kinderen een rondje door de wijk loopt. En een ander vindt dat de politie een betere beloning verdient. "Voor hetgeen dat ze moeten doen en de risico's die ze lopen, mag hun loon wel omhoog."

Justitieminister Ferd Grapperhaus en de bonden zitten in een impasse. De bonden hadden het kabinet tot vrijdag de tijd gegeven om met 'een acceptabele loonsverhoging' te komen, maar dat is niet gebeurd.

Maandag start de politie in heel Brabant met de eerste actie. "Het zal niet de laatste zijn", verwacht Brink.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone