RKC doet goede zaken met ruime overwinning op Heracles

21 februari 2021 om 16:20 • Aangepast 21 februari 2021 om 21:02
RKC heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. In eigen huis werd er met 3-0 gewonnen van Heracles Almelo. Dankzij de overwinning is het gat naar de onderste regionen verder gegroeid en lijkt handhaving binnen handbereik. Wat viel er op in het Mandemakers Stadion in Waalwijk=

1. Droomstart
Hoewel RKC goede zaken kon doen kon het elftal zonder druk de wedstrijd in gaan. Datzelfde ging op voor Heracles. De club uit Almelo beleeft een rustig seizoen in de middenmoot en staat te hoog om degradatie nog te vrezen. Dat twee ploegen redelijk vrijuit konden voetballen was dan ook te merken in de openingsfase.

Beide elftallen hadden aanvallende intenties, al maakten ze ook veel slordige fouten. RKC had in de eerste tien minuten een aantal gevaarlijke uitbraken maar vergat een verzorgde eindpass te verzorgen. Toch was het de thuisclub die reeds na elf minuten op voorsprong kwam. Ola John leek iets te lang te wachten met zijn schot maar nadat hij een aantal tegenstanders het bos had ingestuurd schoot de linksbuiten de bal in de korte hoek achter doelman Janis Blaswich. Een droomstart voor RKC. Het was ook een goed voorteken voor de Waalwijkers want Heracles kwam dit seizoen alleen tegen Sparta terug van een achterstand. Toen wisten de Heraclieden gelijk te spelen.

2. Geweldige 2-0
De droomstart van de Waalwijkers kreeg een klein kwartier later een schitterend vervolg. Een langdurige aanval waarbij veel verschillende RKC-spelers betrokken waren werd bekroond door vleugelaanvaller Lennerd Daneels. De rechtsbuiten kreeg de bal lekker voor zijn voeten en schoot met een droge knal de bal in het doel. Een ongekende luxe voor RKC, dat eerder alleen op bezoek bij FC Twente een 2-0 voorsprong mocht noteren.

3. Ruimtes klein
Wat opviel in verdedigend opzicht was dat RKC op eigen helft de ruimtes heel klein hield. Zodra Heracles over de middenlijn kwam werd er druk gezet op de man met de bal. Het zorgde ervoor dat de Almelose formatie vaak geen afspeelopties had en RKC snel kon omschakelen.

Een tactiek die goed uitpakte voor de thuisploeg. Heracles wist niet gevaarlijk te worden uit open spel. Alleen vrije trappen leidden enkele keren tot een hachelijk moment voor het doel van Kostas Lamprou. Dat RKC weinig te vrezen had van de Almelose gasten bleek ook uit de statistieken. Heracles wist in de wedstrijd geen één schot op goal te produceren.

4. Jeugdige Quasten
Hij is al 35 jaar maar speelde zondagmiddag als een jonge god. Paul Quasten scoorde dan wel niet: hij was toch een van de meest opvallende spelers aan de kant van RKC. Vooral in de eerste helft waren er een aantal hoogstandjes van de linksachter en was hij in aanvallend opzicht veel aanwezig.

Toch was Quasten dichtbij een beloning van zijn goede spel. In de eerste helft viel een afvallende bal voor de voeten van de verdediger die de bal zonder nadenken van een meter of 35 op de pantoffel nam. Het leek het doelpunt van de week te gaan worden maar de bal viel net op het dak van het doel. Quasten liet in ieder geval zien dat je ook op je 35e nog steeds van waarde kan zijn voor een elftal in de Eredivisie.

Paul Quasten is 35 jaar maar kan nog altijd mee op het niveau van de Eredivisie. De linksachter is blij dat hij zijn ploeg nog kan helpen op deze leeftijd:

5. Goede zaken
Vorige week deed RKC al goede zaken door met 1-0 te winnen van directe concurrent FC Emmen. Maar na de eerdere uitslagen van dit weekend mag gezegd worden dat de selectie van trainer Fred Grim een grote stap heeft gezet richting handhaving. Eerder dit weekend verloren al concurrenten ADO, Willem II, VVV en PEC Zwolle. De laatstgenoemde club ontsloeg zelfs trainer John Stegeman.

Door de overwinning slaat RKC een gat van negen punten naar de ploegen onderin. En waar een aantal weken geleden de verwachting was dat het gat naar de bovenste ploegen (te) groot was, gaan de Waalwijkers zelfs over VVV heen en staan ze nog maar één punt achter PEC Zwolle. Een contrast met vorig seizoen. Nu schijnt de zon in Waalwijk en lijkt RKC zich dit jaar op eigen kracht te kunnen gaan handhaven in de Eredivisie. En dat zou een meer dan knappe prestatie zijn van de club. Of zoals de stadionspeaker zei bij de 3-0: "Wat kan het leven mooi zijn."

RKC heeft een gat geslagen met de concurrentie. Vooral de laatste weken lijkt RKC in vorm. Paul Quasten is vooral blij dat de kansen worden benut: